“Ervaring in Brussel toont aan dat je ambitieus en open van geest bent”
Werken in Brussel? Dat kunnen deze jongeren enkel maar aanraden. “Geen twee werkdagen lijken op elkaar”
In drie jaar tijd proefde Ellen Decoster bij de FOD Financiën van drie verschillende functies. Zo werd ze een tijdje gedetacheerd naar een kabinet om zo de politieke kant te ontdekken. Kansen om ervaringen op te doen zijn er dus voldoende. “Binnenkort neem ik drie maanden loopbaanonderbreking om te reizen. Bij ons wordt elke vorm van zelfontplooiing gezien als een troef.” Lijkt het je wel wat om bij zo’n werkgever aan de slag te gaan? Dan heeft Ellen goed nieuws: “De aanwervingsprocedures om bij de overheid aan de start te gaan, vormen vaak een drempel. Maar met een startbaanovereenkomst kan je tot je 26ste bij ons beginnen op basis van je cv en een sollicitatiegesprek.”
Charlotte Merckaert is bezig aan haar eerste jaar bij FOD Justitie. “Gedurende dat jaar kan ik heel veel on the job leren en verder groeien. Ik volg opleidingen die aansluiten bij de jobinhoud, maar ook bij mijn eigen interesses. Zo kan ik als junior beginnen, ook al ben ik nog niet helemaal vertrouwd met de materie.”
Kansen om opleidingen te volgen, dat klinkt goed. Maar niet iedereen staat ervoor te springen om dat buiten het werk te doen. Gelukkig blijken de Brusselse werkgevers rond de tafel een breed gamma aan interne opleidingen te voorzien. Bij Sibelga is dat bijvoorbeeld het geval, vertelt Justine Aerts. “Je kan je technische vaardigheden verbeteren, maar evengoed je soft skills. Onze meteropnemers volgen lessen Nederlands, ze moeten immers kunnen spreken met onze klanten.”
Jenti Verbeke, die een journalistieke achtergrond heeft, ontdekte tot zijn lichte verbazing dat de MIVB een opleiding aanbiedt over campagnes op sociale media. “En dankzij die opleiding kon ik expertise in dat domein ontwikkelen. Maar evengoed kan ik dankzij mediatrainingen de pers te woord staan. Die opleidingen geven me een drive, je voelt dat er veel mogelijkheden zijn om te groeien. Bij elke evaluatie staan we stil bij opleiding en onderzoeken we de interne en externe mogelijkheden”
Nieuw bij AlphaCredit? Dan begin je meteen met een vormingsprogramma. “Dat zijn geen 2 maanden theorie”, getuigt Diandra Huber. “Je leert ook bij op de werkvloer. We stimuleren onze medewerkers om na te denken over opleiding. Wij zijn er om hen te helpen, maar ze moeten het heft zelf in handen nemen.”
Gaan werken betekent niet dat je al je studieplannen moet opbergen. Dat ondervindt ook Charlot Simoens (GGC). “Net als verschillende andere collega’s volg ik hogere studies terwijl ik werk. De combinatie is niet altijd eenvoudig, maar ik krijg veel steun van mijn werkgever. Ik had ook aangegeven dat ik er graag wil blijven werken, maar wel ambities heb binnen de organisatie. Nu word ik gesteund in mijn opleiding HR Management. Die ondersteuning kan bestaan uit extra verlofdagen of de betaling van je opleiding.”
Wie een hart heeft voor kinderen en jongeren is welkom in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. De VGC zet dan ook stevig in op het aantrekken van zij-instromers, kandidaten uit andere beroepen. Terugbetaling van het studiegeld en extra opleidingstijd vergemakkelijken de stap. “En ben je leerkracht in Brussel, dan ontwikkel je competenties die erg gewild zijn”, zegt Steven Vervoort. “Als je in Brussel leerkracht bent, kan je het overal. Dat is een mooie troef.”
Ga jij binnenkort aan de slag in onze hoofdstad? Ontdek alles over werken in Brussel via Jobat.be
Eens je aan de slag bent bij een Brusselse werkgever dan begint het pas. Want je eerste job hoef je zeker niet te doen tot aan je pensioen. Interne mobiliteit is geen loze belofte bij de bedrijven en organisaties rond de tafel. Dat KBC Brussels zowel plaatselijke kantoren als een hoofdzetel heeft, vergroot de mogelijkheden. Louis Vriamont maakte de beweging tussen beide en ziet veel collega’s hetzelfde doen. “Die mobiliteit kan verticaal zijn, maar evengoed ook horizontaal van de ene naar de andere expertfunctie. Ik startte zelf als beleggingsadviseur voor particulieren, en doe nu beleggingen voor bedrijven. De volgende logische stap is dan private banking.”
Binnen een grote organisatie als de FOD Justitie zijn er veel mogelijkheden. Charlotte Merckaert somt er enkele op: “Je kan deelnemen aan bevorderingsselecties om te stijgen in niveau of klasse. Maar je kan ook expert worden in je functie en bijvoorbeeld van junior naar senior evolueren. Ten slotte kan je ook muteren: dan oefen je dezelfde functie uit bij een andere entiteit en/of in een andere regio. Heb je zoveel mogelijkheden, dan blijf je graag bij je werkgever.”
Ellen Decoster deed elders ervaring op via detachering. Daarmee hebben medewerkers van de federale overheid de kans om gedurende maximum 1 jaar opdrachten of projecten uit te voeren bij een andere entiteit. “Ik zie ook veel interne mobiliteit: collega’s gaan dan een andere functie uitoefenen binnen dezelfde dienst. Heb je daarvoor niet het geschikte diploma, dan kan je een intense opleiding on the job volgen. Men denkt bij ons niet in functie van het diploma, maar zoekt de beste plaats voor elke medewerker.”
“Behoorlijk wat mensen doen hun eerste werkervaring op bij Sibelga”, stelt Justine Aerts vast. “Daarna kunnen ze intern doorgroeien. Denk maar aan werftechniekers die toezichter, meestergast of projectmanager worden. Veel vacatures worden dan ook intern ingevuld. We helpen mensen in hun groeiproces. Laatst kon een administratieve kracht met technische ambities met onze steun enkele lessen van een bacheloropleiding volgen. Vandaag is die aan de slag in een technische functie.”
In een grote organisatie als de MIVB met meer dan 300 beroepen, liggen de voorbeelden van interne mobiliteit voor het rapen, vertelt Jenti Verbeke. “Verticaal, zoals de veiligheidsagent die het schopte tot manager van de veiligheidsafdeling. Of horizontaal, zoals een communicatiemanager die nu de leiding heeft over een dispatchingafdeling voor de metro.”
Ontdek alle verhalen over werken in Brussel op Jobat.be11 oktober 2023
Werken in Brussel? Dat kunnen deze jongeren enkel maar aanraden. “Geen twee werkdagen lijken op elkaar”
De overgrote meerderheid van de jongeren vertoont symptomen van een burn-out, en niet elke werkgever speelt hier even goed op in...
Op een dag vind je de job van je leven… en dan ben je weg! Maar wat als het nieuwe loon lager ligt dan je huidige loon? Ben je dan nog altijd even enthousiast?
Wat voor leerkrachten geldt op de arbeidsmarkt, speelt ook bij artsen en apothekers. Sommigen vormen een groot knelpunt, anderen al veel minder.
Waar kunnen ingenieurs het verschil maken bij de zogenaamde SDG’s of Sustainable Development Goals?
Nu corona naar de achtergrond is verdrongen, is er een trend naar satellietkantoren. Waarom beleeft het derde kantoor een opmars?
Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.
We wisselen thuis- en kantoorwerk af, passen ons aan de geldende situatie aan en zijn uiterst flexibel. Corona heeft nog steeds een grote impact op ons werk...
Ben je gemotiveerd en wil je je talenten verder ontplooien? Dan krijg je via het Groei!traject van 24+ de juiste basis mee!