Minder ontslagen tijdens coronacrisis: hoe komt dat?
In volle lockdown vielen op onze Belgische arbeidsmarkt tot 15 procent minder ontslagen dan vóór de corona-uitbraak.
De maandelijkse vacatureberichten van VDAB geven een duidelijk beeld weer van de sectoren waar het aantal vacatures toeneemt of afneemt. Zo ontving VDAB in het begin van de coronamaatregelen op 13 maart 2020 algemeen gezien beduidend minder vacatures. Pas in mei kwam er een voorzichtige toename in het aantal vacatures en in juni lag het aantal zelfs nog op hetzelfde niveau als in juni 2019.
Wie de zomermaanden juli-augustus 2020 bekijkt, merkt op dat er in vergelijking met diezelfde periode in 2019 zo’n 20 à 30 procent minder vacatures uitgeschreven werden. Let wel: de vacatureberichten zijn gebaseerd op het aantal vacatures dat rechtstreeks aan VDAB werd gemeld, dus zonder uitzendarbeid.
Zoals bij elke crisis zijn er sectoren die een pak harder getroffen worden dan andere. Toch zijn er ook enkele sectoren die het desondanks goed doen en zelfs groeien.
Joke Van Bommel, woordvoerder VDAB: “Je ziet dat de primaire sector, vooral de landbouw, het goed doet. Minister Crevits heeft daar dan ook actief op ingezet met de campagne ‘Help de oogst’. Ook in de zorg blijft de vraag toenemen. Bij vervaardiging van bouwmaterialen is er tevens een kleine stijging te zien, maar dat is een heel kleine sector. Het meest gevraagde beroep daar is natuursteenbewerker, met 93 vacatures. Bij alle andere sectoren is er een daling te zien. De meest opvallende daler is uiteraard horeca en toerisme.”
De coronamaatregelen hebben het voor bepaalde sectoren niet bepaald makkelijk gemaakt. Social distancing is niet overal even haalbaar en dat laat zich voelen in het aantal faillissementen, ontslagen en banenverlies. De horeca, het toerisme en de event- en cultuursector zijn de bekendste slachtoffers. Daarnaast zijn er ook enkele verrassingen in de lijst. Zo zien we dat de sectoren Zakelijke Dienstverlening (= administratie, technici, verkopers…), Informatica, Media en Telecom tot 1/3de minder vacatures tellen.
Wat de toekomst zal brengen, is nog even afwachten. Toch maakt de Nationale Bank van België (NBB) een geruststellende prognose: vanaf het voorjaar van 2021 zou de werkgelegenheid terug in stijgende lijn zitten.
Nog even op de tanden bijten dus… en hopen dat een heropflakkering van Covid-19 geen roet in het eten gooit.
Noodgedwongen of vrijwillig op zoek naar een nieuwe job? Go for happy! Start je zoektocht hier...
(mr) - Bron: VDAB
In volle lockdown vielen op onze Belgische arbeidsmarkt tot 15 procent minder ontslagen dan vóór de corona-uitbraak.
Bedrijven zoeken naar alle mogelijke manieren om hun personeel tijdelijk minder te doen werken om de coronacrisis uit te zweten.
Ontslag is helaas een realiteit waar velen mee te maken krijgen. Gelukkig zijn er stappen die je kan nemen om je ontslag snel te verteren
Het coronavirus zorgt voor onzekere gevoelens. Ook onze werkzekerheid lijkt opeens niet meer zo vanzelfsprekend. Toch hoeft het niet zo’n vaart te lopen.
Het Antwerpse havengebied is goed voor 60.000 arbeidsplaatsen. Toch zijn dat (vaak) niet de stoere jobs waaraan je zou denken.
Eén van de mogelijke gevolgen van het coronavirus is dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen weer groter wordt. Hoe komt dat?
De Belgische arbeidsmarkt zal de rest van 2020 op een laag pitje blijven draaien als gevolg van de coronacrisis. Al is er ook een beetje goed nieuws.
Je werkgever doet beroep op tijdelijke of economische werkloosheid. De vraag is: wat nu? Wat zijn je rechten? En hoeveel uitkering krijg je?
Door de coronacrisis ondergaat de arbeidsmarkt een serieuze metamorfose. Bepaalde sectoren zullen heel wat nieuwe soorten jobs opleveren...