Loonkloof
Vorige

1 van 127

Volgende

Minder vaak opslag voor vrouwen, geen zorg voor mannen

18 juli 2016
Foto door Marc Schäfer via Unsplash
Het glazen plafond, de loonkloof... Typische clichés of bestaan ze ook echt?

In 2018 ontving 14% van de mannelijke werknemers een loonsverhoging, tegenover slechts 10% van de vrouwen. Belangrijk om te weten, is dat het gaat om individuele opslag, die dus bovenop de loonindexering wordt gegeven. In de afgelopen jaren kregen steeds opvallend meer mannen een loonsverhoging. Tussen 2014 en 2016 ging het zelfs om dubbel zoveel mannen dan vrouwen.

Het verschil tussen de twee geslachten is gelukkig kleiner wanneer we kijken naar de voltijdse medewerkers. Van de mannen kreeg vorig jaar 16,05% een loonsverhoging, tegenover 14,57% van de vrouwen, zo toont het onderzoek van HR- en Well-being specialist Attentia aan. Zij bevroegen jaarlijks ongeveer 33.000 werknemers over een periode van 10 jaar.

Gelijke lonen geen prioriteit

Uit wereldwijd onderzoek in bijna 100 landen van rekruteringsexpert Hays blijkt dat 6 op de 10 mannen gelijke lonen geen prioriteit vindt. Daarbij zou ook de werkgever volgens hun werknemers niet erg toegewijd zijn om gendergelijkheid na te streven.

“Het is zorgwekkend dat gelijke verloning nog steeds wordt gezien als een probleem dat niet wordt aangepakt door werkgevers. Er moet meer vooruitgang worden geboekt vooraleer gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de beroepswereld daadwerkelijk verwezenlijkt kan worden”, vertelt Sandra Henke, hoofd People & Culture bij Hays. “Niet alleen verbreedt een groot aantal vrouwelijke werknemers de talentenpool, het versterkt ook het probleemoplossend vermogen van een organisatie, met een grotere verscheidenheid aan kennis en ervaring om te delen.”

Waarom blijft dit probleem aanslepen?

Volgens de wet moeten mannen en vrouwen hetzelfde verloond worden voor hetzelfde werk. Hoe komt het dan dat mannen uiteindelijk toch vaak meer verdienen dan vrouwen? Tim De Troch, expert van Attentia verklaart: “We kunnen op het eerste gezicht enkel de klassieke argumenten van de mondige, zelfzekere man gebruiken. Of misschien ligt het aan de positieve bescheidenheid van vrouwen, maar in beide gevallen leggen we dan de schuld bij de vrouwen zelf. Verschillende studies maken duidelijk dat dit zeker niet altijd het geval is.”

Volgens het Nederlandse Salarisonderzoek bijvoorbeeld, blijken vrouwen sneller tevreden met hun loon. 56% van de vrouwen zou tevreden zijn met wat ze betaald krijgen, tegenover 50% van de mannen. En dit terwijl vrouwen gemiddeld vaak 6% minder verdienen op maandbasis dan hun mannelijke collega’s, wiens loon ook nog eens sterker stijgt. Andere onderzoeken leggen de oorzaak dan weer bij de werkgevers en de algemene opinie over vrouwelijke werknemers. Dat dit Anno 2019 nog steeds het geval is, is bijna ondenkbaar... Gelukkig gaat de situatie wel de goede kant op.

Neemt de loonkloof af?

Volgens onderzoek van uitzendkantoor Secretary Plus wordt de loonkloof steeds kleiner. Zij onderzochten de gemiddelde lonen van hoogopgeleide profielen in de supportniche bij 10.000 Belgen tussen 2017 en 2019. Gelijke lonen, daar zijn we nog lang niet, maar de loonkloof is in België toch al veel minder groot. Zo zouden mannen drie jaar geleden gemiddeld 13,5% meer verdienen dan vrouwen. Nu bedraagt dit verschil nog slechts 7%.

“We zijn erg opgetogen over deze vaststelling. Loongelijkheid is en blijft een belangrijk aandachtspunt voor werkgevers en een transparant loonbeleid is nodig willen we deze positieve evolutie verderzetten”, zegt Linda Cappelle, algemeen directeur van Secretary Plus.

Tips voor vrouwen

Algemene conclusie: vrouwelijke werknemers mogen niet te snel tevreden zijn over het loon dat ze aangeboden krijgen. “Empathie en communicatie zijn belangrijke kwaliteiten om een goede relatie met een werkgever op te bouwen. Durf je verwachtingen ook zeker duidelijk te maken. Bereid je ook goed voor op de onderhandelingen. Je kan tegenwoordig makkelijk online opzoeken wat het gemiddelde loon is voor iemand met dezelfde functie en gelijkaardige ervaring. Hoe meer je weet, hoe moeilijker werkgevers je om te tuin kunnen leiden”, besluit Tim De Troch van Attentia.

(mr) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook