Lonen in Limburg bijna op het nationale gemiddelde
Goed nieuws voor de Limburgse werknemers: de lonen die in onze provincie betaald worden, situeren zich bijna op het nationale gemiddelde.
Al vijf kwartalen op rij wil gemiddeld ongeveer een derde van de Belgische kmo’s nieuwe medewerkers aanwerven. Hoewel Limburg zich de afgelopen twee kwartalen altijd aansloot bij dat gemiddelde, nemen de Limburgse verwachtingen nu een duik: slechts 26,8% van de bedrijven met 1 tot 99 werknemers plant mensen aan te nemen tussen april en juni. Daarmee bevindt Limburg zich helemaal achteraan het Vlaamse peloton, waar gemiddeld 34,4% van de kmo’s aangeeft dat ze nog dit kwartaal nieuwe mensen willen verwelkomen.
“Toch valt er niet alleen slecht nieuws te rapen”, merkt Annelies Rottiers, strategisch adviseur bij SD Worx, op. “Zeven op tien Limburgse kmo’s die willen uitbreiden doen dat om ook extra mensen te kunnen aanwerven. Dat iets iets meer dan het Belgische gemiddelde, waar 34% van de uitbreidingen gebeurt om bestaand personeel te vervangen en dus geen bijkomende tewerkstelling te creëren.”
Hoewel meer dan drie op vier (76,6%) van de Limburgse kmo’s op zoek is naar vaste medewerkers, staan er ook heel wat vacatures open voor uitzendkrachten (19,2%).
Opvallend in de studie van SD Worx is dat Limburg, samen met West-Vlaanderen, kampt met het grootste aandeel van lang openstaande vacatures in Vlaanderen. Maar liefst 43,4% van de openstaande betrekkingen in onze provincie blijft lange tijd niet ingevuld. Dit percentage ligt beduidend hoger dan het Vlaamse gemiddelde, waar slechts drie op tien vacatures (30,4%) geruime tijd open blijven staan. “Limburg lijkt nog meer dan andere provincies hinder te ondervinden van de krapte op de arbeidsmarkt”, aldus nog Annelies Rottiers.
Leggen we één en ander uit deze studie samen, kunnen we ook besluiten dat Limburgse bedrijven minder aanwervingen vooropstellen omdat de vacatures toch niet op korte termijn ingevuld geraken. Mogelijk wachten ze af tot de vijver met talent opnieuw aanzwelt.
(kme)
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Goed nieuws voor de Limburgse werknemers: de lonen die in onze provincie betaald worden, situeren zich bijna op het nationale gemiddelde.
Het Limburgse provinciebestuur trekt samen met ESF en Vlaanderen 2,8 miljoen euro subsidies uit om de instroom naar knelpuntberoepen te vergroten.
Met 5 zijn ze nog, de ondernemingen die op 30 november kunnen uitgeroepen worden tot winnaar van de Limburgse HR Award 2018.
Waar er in 2007 nog 9.820 Limburgse leerlingen les volgden in ‘harde’ richtingen rond wetenschap en techniek, waren dat er in 2017 nog maar 8.046.
In Limburg betalen werkgevers minder dan in Antwerpen, maar iets meer dan in het eveneens aangrenzende Luik. Dat blijkt uit de Jobat Loonwijzer 2018.
BIM, de afkorting van Building Information Modelling, is een relatief nieuwe techniek in de bouwsector, waarbij de plannen eerst in 3D zorgvuldig worden uitgetekend.
Ga ze maar zoeken, de goed opgeleide informatici die quasi direct inzetbaar zijn op de werkvloer... Van overal klinkt de lokroep om sterke studenten zo snel mogelijk in te lijven.
Wie in Limburg op zoek is naar een leuke job, kan zich het best richten op sectoren als de bouw, groothandel en diensten.
De meeste mensen krijgen in mei of juni een aardig bedrag extra bij hun loon, het zogenaamde (dubbel) vakantiegeld.