Bouwsector op zoek naar Bim-experten

Chris Slaets
BIM, de afkorting van Building Information Modelling, is een relatief nieuwe techniek in de bouwsector, waarbij de plannen eerst in 3D zorgvuldig worden uitgetekend. Deze bouwmethode wint aan populariteit, maar er zijn onvoldoende professionals die het systeem in de vingers hebben. Een superknelpuntberoep dus… Samen met een aantal partners gaat de Confederatie Bouw Limburg nu in ijltempo nieuwe specialisten opleiden en hen in een pool plaatsen, waaruit grote én kleine werkgevers kunnen putten.

“BIM is een computermodel waarin een nieuw gebouw tot in het kleinste detail in 3D wordt getekend”, zegt Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg. “Alle betrokken partijen, van architecten, studiebureaus, aannemers tot materialenleveranciers, voegen hun informatie toe, zodat het project helemaal op punt staat vooraleer de eigenlijke bouwwerken van start gaan. Grote voordelen zijn drastische vermindering van de fouten en de besparingen in tijd en geld. Daarmee is BIM dé bouwmethode van de toekomst.”

Weggekocht

Er is slechts één probleem: de vraag stijgt zodanig snel dat er te weinig mensen het BIM-model kunnen opzetten en toepassen. “Door de schaarste aan specialisten worden de experts één voor één weggekocht door de grootste bedrijven”, weet Chris Slaets. “Ook de kleintjes hebben deze expertise nodig, maar zij kunnen geen nieuwe mensen aantrekken omdat er nog geen specifieke BIM-opleiding bestaat. Daarom nemen wij als sectorfederatie onze verantwoordelijkheid door zelf BIM-professionals te vormen.”

Tweeledig

Confederatie Bouw Limburg heeft hiervoor samen met Cevora, POM-Limburg, Stad Hasselt, Provincie Limburg en de VDAB, de groepering LIMBIM opgericht. “We investeren samen zo’n 500.000 euro om 40 geïnteresseerden klaar te stomen tot BIM-experts”, aldus de Hasseltse schepen Tom Vandeput.

Werkzekerheid

“Het doel van de opleiding is dat alle deelnemers direct inzetbaar en rendabel zijn”, voegt Chris Slaets toe. “Daarvoor volgen ze een voltijdse opleiding van vijf maanden. Nadien lopen ze stage bij Limburgse topbedrijven, zodat ze de praktijk in de vingers krijgen. Na afloopvan het traject is werkzekerheid gegarandeerd. Ze krijgen de kans om deel uit te maken van de BIM-pool, waardoor ze in diverse bedrijven kunnen werken en bijkomende kennis vergaren.”

Om de eerste cyclus aan te vatten, zijn er al een tiental kandidaten. In februari start een tweede reeks, gevolgd door nog 2 cycli. “De doelgroep van in totaal 40 kandidaten is heel ruim”, aldus de directeur. “Van ‘digital native’ schoolverlaters tot werkzoekenden met affiniteit voor de bouwsector. Een gouden kans, en bovendien helemaal gratis…”

(km) - Meer info: www.confederatiebouwlimburg.be/project/limbim 

BIM
“Het innovatieve tewerkstellingsproject is tweeledig. In de eerste plaats willen we met LIMBIM werkzoekenden en pas afgestudeerden opleiden en toeleiden naar de sector. Daarnaast willen we de BIM-methode toegankelijk maken voor alle werkgevers, door een pool te creëren waaruit ze op een flexibele manier deze 40 opgeleide specialisten kunnen rekruteren.” 14 september 2018
  • Jobs voor bouw
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook