Opleidingen
Vorige

1 van 238

Volgende
Volgend artikel:

Nieuwe opleiding én job: AI Compliance Officer

Betrokken werknemers doen bouw floreren

Nicolas en Tom Smet van het Beringse bouwbedrijf CVR volgden de opleiding in sociaal innoveren. Het resultaat: een veel efficiëntere werking en een veel grotere betrokkenheid van hun medewerkers.
Heel wat bouwbedrijven maken zich momenteel klaar om in te spelen op technologische uitdagingen, zoals innovatieve technieken en processen, 3D-printing en drones. Tegelijkertijd is het erg belangrijk om te blijven focussen op de arbeidsorganisatie en de eigen werknemers. Ook op dat vlak dringt verandering en vernieuwing zich op. Confederatie Bouw Limburg heeft dit goed begrepen en zet daarom hard in op de menselijke transformatie van de sector.
Nicolas en Tom Smet van het Beringse bouwbedrijf CVR volgden de opleiding in sociaal innoveren. Het resultaat: een veel efficiëntere werking en een veel grotere betrokkenheid van hun medewerkers.

Dit gebeurt onder meer via Transformatie Bouw Limburg, een pakket aan initiatieven om, naast innovatieve technieken, ook sociale vernieuwing door te voeren. Gedelegeerd bestuurder Chris Slaets legt uit: “Werknemers de goesting geven om elke dag te laten komen werken. Daar draait het bij sociaal innoveren om: het beste uit jezelf, je collega’s en je werk halen. Dit betekent echter dat je als bedrijf de juiste omgeving moet scheppen om samen te werken aan de bedrijfsdoelstellingen. De structuur, de processen, de systemen en de cultuur moeten goed zitten. Geef mensen groeikansen, maak hen meer betrokken en geef hen meer regelvermogen. Dan krijgen ze automatisch meer goesting en creëer je meer actieve jobs.”

Win-win

De focus leggen op sociale innovatie binnen het bedrijf leidt volgens de Confederatie Bouw tot win-winsituaties. “Voor de werknemers geen burn- of bore-outs meer, enkel gelukkige werknemers die graag komen werken en fier zijn op hun toegevoegde waarde in het bedrijf”, aldus Slaets. “Voor de werkgevers betekent dit een flexibele, slagkrachtige organisatie met vertrouwen in hun teams. En de klanten krijgen hierdoor een toegevoegde waarde, want zij staan centraal.”

Diverse bouwbedrijven hebben via Confederatie Bouw Limburg een opleiding in sociaal innoveren gevolgd, zoals Nicolas en Tom Smet van CVR, een funderings- en bouwputexpert uit Beringen. “We zagen al snel dat we erg bekwame medewerkers in huis hadden, maar hun neuzen stonden niet in dezelfde richting”, geeft Nicolas Smet aan. “Daar zouden we verandering in brengen.” Tom voegt toe: “Het schema van de opleiding sociaal innoveren hangt hier nog altijd in mijn bureau. Op basis daarvan hebben we het hele bedrijf geherstructureerd. We hebben eerst de missie en visie herbekeken en van daaruit de medewerkers de waarden laten benoemen. We hebben samen de processen tegen het licht gehouden en vervolgens nieuwe systemen en een nieuwe structuur bedacht.”

Cultuur

“Doelstelling was om een bepaalde cultuur te creëren door goede afspraken te maken met de teams: Wat verwacht iedereen van elkaar? Wat mogen ze van ons verwachten? Op die manier hebben wij de werking binnen CVR vereenvoudigd en verbeterd. We werken veel efficiënter en bovenal is de betrokkenheid van onze medewerkers vergroot. Met kleine stapjes op vlak van sociale innovaties kan je al heel wat successen boeken.” (kme)

(os) – Foto: (dh) - Meer info: www.confederatiebouw.be/limburg of www.transformatiebouw.be 

9 december 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook