Vorige

1 van 811

Volgende
Volgend artikel:

8 op de 10 Belgen is (graag) harde werker

Met deze simpele truc krijg je meer vrije tijd

11 juli 2019
Hoeveel uren staar jij naar je computerscherm? Of naar je smartphone? Waarschijnlijk meer dan je denkt. En dat is de reden waarom het voelt alsof je geen vrije tijd meer hebt. Maar met deze simpele truc is dat verleden tijd.

Adam Alter, een Amerikaanse psycholoog van de New York University, onderzocht vijf jaar lang de negatieve effecten van beeldschermen op ons leven. Hij analyseerde hoeveel tijd we naar de verschillende schermen staren. De conclusie? Onze computers en smartphones stelen letterlijk onze vrije tijd.

Vergeleken met tien jaar geleden spenderen we véél meer tijd achter een scherm. Sterker nog, onze computer, tv, smartphone en tablet nemen vandaag de dag bijna al onze vrije tijd in beslag.

Geen controle

Maar hoe komt dat? Volgens Alter verliezen we door alle beeldschermen de stopsignalen. De afleiding en het entertainment zijn continu aanwezig. In tegenstelling tot een papieren krant, waarbij je na het lezen van het laatste artikel gewoon niet verder kan. We switchen van de ene app naar de andere, van het ene scherm naar het volgende.

Dagelijks spenderen we ongeveer negen minuten aan apps die ons een goed gevoel geven. Weerberichten of gezondheidsapps, bijvoorbeeld. Opvallend is dat we het driedubbele spenderen aan applicaties die ons slecht doen voelen, zoals Candy Crush of Tinder.

Afkicken

Herkenbaar? De oplossing, volgens Alter, is om onze smartphones en computers op bepaalde (vaste) tijdstippen weg te leggen. Zo leer je je oude gewoontes af. Net zoals bij een verslaving aan sigaretten of drugs – want uiteindelijk zijn we verslaafd aan onze schermen – kun je afkickverschijnselen ervaren. Maar met wat doorzettingsvermogen overwin je die makkelijk en zal je snel kunnen genieten van extra vrije tijd.

Wil je het zelf proberen? Enkele tips:

  • Neem je smartphone ’s avonds niet mee naar de slaapkamer. Gebruik een gewone wekker en lees ’s avonds een boek.
  • Maak afspraken met andere gezinsleden: geen smartphone tijdens de maaltijden.
  • Schakel bepaalde notificaties uit. Op die manier bepaal jij helemaal zelf wanneer je naar je scherm kijkt.
  • Even Facebooken? Stel eerst een alarm in. Vijf of tien minuten is ruim voldoende om op de hoogte te blijven.
  • Verwijder verslavende spelletjes van je smartphone of tablet.

(dt/em) - Bron: Business Insider 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14293 andere jobs