Vorige

1 van 318

Volgende
Volgend artikel:

3 manieren om miljonair te worden met een gewoon loon

Meer dan 15.000 Belgen verdienen onbelast bij

22 augustus 2019
Werknemers, zelfstandigen en gepensioneerden mogen jaarlijks tot 6.000 euro onbelast bijverdienen. Op één jaar tijd deden 14.723 Belgen al 27.404 keer een activiteit via het verenigingswerk, terwijl 526 Belgen 8.620 prestaties leverden als occasionele dienstverlening tussen particulieren. Over deze periode is 30,5 miljoen euro onbelast bijverdiend.

Het nieuw statuut plussen is veruit het populairst in de sportsector, weet Maggie De Block, Minister van Sociale Zaken: “De sportsector was jaren vragende partij voor een nieuw en eenvoudig vergoedingssysteem. Dat verklaart het succes bij de sportclubs.”

Werknemers die minimum 4/5de werken, zelfstandigen in hoofdberoep en gepensioneerden komen in aanmerking voor dit nieuw statuut. “Vaak doen mensen klussen of helpen ze elkaar en willen ze daar een kleine vergoeding voor betalen”, licht Maggie De Block toe. “Wie al voldoende heeft bijgedragen aan de sociale zekerheid, moet op inkomsten uit deze activiteiten geen belastingen meer betalen.”

Maatschappelijk waardevol

In het verleden werden occasionele inkomsten te zwaar belast en bovendien kwam er heel wat administratie bij kijken. “Met het plussen lossen we dat op” vertelt minister Maggie De Block. “Kleine klusjes voor een buurman of voor een vereniging hebben een groot maatschappelijk belang: het brengt mensen met elkaar in contact en versterkt het sociaal weefsel.”

Via verenigingswerk

Wie wordt betaald voor een reeks diensten voor socioculturele verenigingen zonder winstoogmerk, feitelijke verenigingen of openbare besturen moet daar geen belastingen of sociale bijdrage voor betalen. De administratie verloopt snel en eenvoudig via een online toepassing op www.bijklussen.be.

De drie populairste activiteiten zijn:

  1. Sportactiviteiten bij clubs: 58%
  2. Sportinitiatie: 10,6%
  3. Hulp bij administratief beheer en organisatie van activiteiten: 8,5%

Van burger tot burger

Voor activiteiten tussen burgers geldt hetzelfde statuut. De inkomsten uit een reeks activiteiten zijn onbelast. Dit zijn occasionele, betaalde diensten van een burger aan een andere particulier. Ook hier is een registratie via www.bijklussen.be nodig.

De drie populairste activiteiten zijn:

  1. Sportlessen: 23,7%
  2. Hulp voor zorgbehoevende personen: 19,3%
  3. Kleine onderhoudswerkzaamheden: 15,5%

(rg) - Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16558 andere jobs