Vorige

1 van 122

Volgende
Volgend artikel:

Weer grotere loonkloof door Corona?

Na de tax freedom day, de fat cat day

30 januari 2018
De Tax Freedom Day kenden we al langer. Maar sinds een aantal weken praat, met name in het Verenigd Koninkrijk, iedereen over de Fat Cat Day. Welke dag?
fat cat

De Tax Freedom Day kenden we al langer. Dat is de eerste dag van het jaar waarop we in theorie voor eigen rekening werken en niet meer voor de overheid. Dit in de veronderstelling dat al onze voorgaande inkomsten naar belastingen gaan.

Maar nu raakt, met name in het Verenigd Koninkrijk, de Fat Cat Day ingeburgerd. En ook die heeft een populistisch trekje. Dat is namelijk de dag in het jaar waarop de top-CEO’s over het Kanaal evenveel verdiend zullen hebben als een gemiddelde werknemer in het hele jaar 2018.

4 of 17 januari

In elk geval was die Fat Cat Day er in het Verenigd Koninkrijk al vrij snel: op 4 januari. Uit berekeningen van het High Pay Centre, de ngo die de Fat Cat Day jaarlijks berekent, bleek namelijk dat de topexecutives in het VK, met hun gemiddelde salaris van 3,8 miljoen euro, op drie werkdagen evenveel verdienden als de doorsnee Britse werknemer op een jaar.

Vorig jaar lag Fat Cat Day in het VK overigens een halve dag vroeger dan dit jaar. Dat komt doordat de Britse toplonen met een vijfde zijn achteruitgegaan, weet het High Pay Centre.

Overigens: hun Belgische collega-topmanagers doen er twee weken langer over om hun Fat Cat Day te bereiken, blijkt uit berekeningen van De Standaard op basis van cijfers gepubliceerd door Vlerick-professor Xavier Baeten. Bij ons viel Fat Cat Day vorige week woensdag, meer bepaald op 17 januari.

De mediane beloning van een CEO in een Bel20-onderneming bedroeg in 2016 zo’n 2,08 miljoen euro. En in tegenstelling tot hun Britse collega’s zijn die Belgische top-CEO’s er, deels dankzij hun bonussen, wel flink op vooruitgegaan.

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14940 andere jobs