Toplonen stegen 4.000 procent op 30 jaar tijd

In de afgelopen dertig jaar zijn de lonen van Britse topkaders met gemiddeld meer dan 4.000 procent gestegen. De ongelijkheid die zo werd gecreëerd, werd de laatste keer opgemerkt tijdens het Victoriaanse tijdperk.

2 december 2011

Delen

Volgens een onderzoeksrapport van de Britse High Pay Commission, opgezet door de drukkingsgroep Compass, is de loonkloof tussen de topkaders en de gemiddelde werkende Britten tot een historische breedte toegenomen.

Stijging van 3.000%

Het salaris van de chief executive van Lloyds Bank - dat gedeeltelijk in handen is van de Britse overheid - steeg de voorbije dertig jaar met meer dan 3.000 procent tot 2,5 miljoen pond. Dat is 75 keer meer dan het loon van de gemiddelde werknemer van de bank. Dertig jaar geleden verdiende de chief executive slechts 13,6 keer meer.

Nefast voor economie

Volgens BBC News stelt de High Pay Commission dat de hoge salarissen van de executives nefast zijn voor de economie. De commissie stelt daarom voor om bedrijven te verplichten het loonverschil tussen de best betaalde executive en de mediaan van de hele onderneming openbaar te maken.

De Britse minister van economie Vince Cable geeft toe dat een grote loonkloof niet goed is voor de maatschappij en belooft om de voorstellen van de commissie te bestuderen.

'Het is niet aanvaardbaar dat 0,1 procent van de bevolking grote jaarlijkse loonsverhogingen ontvangt, terwijl de anderen moeten inleveren en besparen', zo stelt Deborah Hargreaves, voorzitter van de High Pay Commission.

(mo) - Bron: Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?