De 10 voor- én nadelen van thuiswerken
Thuiswerken lijkt voor velen de ideale oplossing. Maar is dat effectief zo? We zetten de voor- en nadelen voor jou even op een rijtje.
In de eerste zeven maanden van dit jaar is het aantal uren telewerk gepresteerd door medewerkers in België toegenomen met ruim een kwart, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal bedrijven dat inzet op telewerk stijgt sterk. Dat blijkt uit cijfers van HR en well-being-specialist Attentia. Ook deze zaken vallen op.
De voordelen van telewerk liggen voor de hand, maar over het algemeen gaat het om deze twee: een positieve impact op de mobiliteit én een betere work-life balance van medewerkers.
“Doordat zij minder geconfronteerd worden met verkeer en file én verplaatsingstijd kunnen uitsparen, heeft het ook een positieve invloed op de stress die ze ervaren”, vult Stefanie Devestel, HR legal partner bij Attentia aan. “Bovendien draagt het actief bij aan het oplossen van de mobiliteitsproblematiek.”
Woensdag en vrijdag zijn bij uitstek de populairste dagen om het kantoor links te laten liggen, met respectievelijk zowat 23 en 29 procent van de gepresteerde telewerk-uren op die dagen. Maandag is de minst populaire telewerk-dag.
Het onderzoek van Attentia behelst zowel occasioneel als niet-occasioneel telewerk. Het niet-occasioneel telewerk, waarbij een medewerker één of meerdere vaste dagen per week niet vanop kantoor werkt, is al geruime tijd wettelijk geregeld.
Sinds 1 februari 2017 is dat ook het geval voor het occasioneel telewerk. “Daarbij kunnen medewerkers af en toe thuiswerken, bijvoorbeeld om een privéafspraak in hun agenda in te passen, of grote files te vermijden wanneer de spits in het honderd loopt door grote ongevallen of noodweer”, verduidelijkt Devestel, die verwijst naar het zogenaamde thuiswerkalarm.
Telewerk ontpopt zich steeds meer tot een troef die ondernemingen kunnen uitspelen in de zoektocht naar nieuw talent, weet Stefanie Devestel. “Medewerkers zijn alsmaar vaker bereid om van job te veranderen als dat betekent dat hun pendeltijd daardoor daalt. Met een duidelijk beleid voor telewerk maken organisaties zich aantrekkelijker op de arbeidsmarkt.”
Anderzijds helpt het de bestaande medewerkers. “Telewerk is een krachtig hulpmiddel om je werknemers aan je onderneming te binden.”
Niet zomaar telewerk, maar zeker thuiswerk kan erg aantrekkelijk zijn, voor zowel de medewerker als de onderneming. Thuiswerk geeft immers recht op bijkomende vergoedingen, vrijgesteld van RSZ.
“Daarvan kunnen organisaties gebruikmaken om in één klap ook de loonvoorwaarden van medewerkers aantrekkelijker te maken”, stelt Devestel, die de trend naar telewerk nog ziet toenemen. “Het ontpopt zich tot standaardbeleid in sectoren waar dat mogelijk is.”
(wv) - Bron: MARK Magazine
Thuiswerken lijkt voor velen de ideale oplossing. Maar is dat effectief zo? We zetten de voor- en nadelen voor jou even op een rijtje.
Wie van thuis uit kan/mag werken, kan/mag zich gelukkig prijzen. Maar heb je als telewerker recht op een thuiswerkvergoeding? En hoe groot is het bedrag?
Als telewerker zijn er regels waar je je aan dient te houden. Een bedrijf dat werk wil maken van telewerk, zet best een aantal zaken op een rij.
In sommige dingen die verboden zijn op het werk kunnen we ons allemaal wel vinden. Maar bazen durven soms ook een stapje verder gaan nog ...
Over het algemeen houden we niet van een onzekere toekomst. Futuristen doen wel eens glazenboluitspraken. Benieuwd hoe ons werk er in 2100 zal uitzien?
Door tal van technologische ontwikkelingen zijn de meeste werknemers niet langer gebonden aan een werkplek. En dus werken steeds meer mensen van thuis uit.
Werknemers zijn productiever als ze van thuis uit werken of flexibele werkuren hebben, blijkt uit onderzoek bij Belgische HR-managers.
Misschien is die ene openstaande vacature op je huidige werk wel geknipt voor jou? Intern solliciteren, hoe pak je dat best aan? Ontdek hier enkele tips.
Die 13de maand die sommige werkgevers aanbieden, wat is dat eigenlijk? Ontdek hier 13 antwoorden op jouw 13 vragen over de 13de maand.