Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 796

Volgende

Maak je werk en leven makkelijker met deze gedachten

werk gedachten
Je gedachten bepalen voor een groot stuk je geluksgevoel, thuis en op het werk. Waarom nog energie steken in negatieve gedachten wanneer een positieve kijk jouw leven zoveel makkelijker kan maken?

Je brein draait ook na je werkdag nog overuren en het gepieker houdt je ’s nachts wakker. Je hebt vaak het gevoel dat je onvergeeflijke professionele bloopers maakt of dat je gewoon niet goed genoeg bent voor de job. Je gaat tot het uiterste om de perfectie te bereiken… en zelfs dan is het nog niet goed genoeg. Je bent gestresseerd en kunt je moeilijk ontspannen. Herken jij dit ook? Dan kun je vast positieve gedachten gebruiken!

Ziehier 5 positieve gedachten om je werkleven makkelijker te maken...

1. Laat je perfectionisme los

Elke werknemer moet presteren op z’n werk maar die dwingende gedachten om altijd alles perfect te krijgen? Let it go… het zorgt alleen maar voor frustratie en maakt je ongelukkig. Soms is goed genoeg ook best oké, zelfs voor je baas. Probeer af en toe eens om je perfectionisme los te laten, het maakt je productiever én aangenamer.

2. Accepteer de situatie zoals ze is

Soms verloopt niet alles volgens jouw plan: deadlines en situaties veranderen last-minute waardoor je meer werk krijgt, of er is een ontevreden klant of collega… Accepteer vooral de situatie zoals ze nu is, je kunt de klok nu eenmaal niet meer terugdraaien. Probeer flexibel te zijn en denk na over een oplossing die voor jou het best werkt.

3. Count your blessings

Wees blij met wat er wel goed gaat en focus je op de positieve zaken. Sta even stil bij geluksmomentjes en geniet er vooral van, het maakt je leven alleen maar vrolijker. Zolang je niet als houthakker of schrijnwerker aan de slag bent, heeft zagen op het werk geen enkele functie. Negatieve gedachten en algemene kritiek halen jouw energie naar beneden en brengen jou in een negatieve spiraal.

4. Daag je gedachten uit

Denk je dat je collega’s roddelen over jou of voel je dat er iets scheelt op het werk? Blijf niet zitten met die doemgedachten maar vraag het op de man/vrouw af. Een persoonlijk gesprek kan al heel wat uitklaren en het vermijdt dat de muis in je hoofd een olifant wordt. Vragen staat vrij en je leert ineens je collega beter kennen.

5. Wees dankbaar

Focus je op de positieve kant van het verhaal of situatie. Voel je dankbaar voor de zaken en mensen die je doen glimlachen of voor de oprechte waardering die je krijgt. Tip: schrijf elke dag 3 positieve dingen op waar je die dag dankbaar voor was. Het helpt écht. 

(mr)

Met dank aan loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor de tips. Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Twijfel je of je in de juiste job zit en wil je graag wat duidelijkheid? Doe dan hier de loopbaantest.

23 juni 2020
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook