Collega's
Vorige

1 van 574

Volgende
Volgend artikel:

Ruim je werkplek op en ... krijg promotie

Let op voor eenzame werknemers!

Eenzaamheid op de werkvloer zorgt voor een lagere productiviteit van de werknemers. Eén persoonlijke band met een collega kan al het verschil maken.
#

Volgens een recent onderzoek van de professoren Barsade en Ozcelik van de California State University is eenzaamheid niet alleen een probleem voor het individu, maar ook voor de organisatie als geheel.

Eenzaam in groep

Uit hun bevraging van ruim 650 werknemers blijkt dat eenzaamheid de productiviteit vermindert, niet alleen op het vlak van teamgerelateerde opdrachten, maar ook bij individuele taken. De economische crisis heeft bovendien gezorgd voor een verhoogd gevoel van eenzaamheid.

'Alleen zijn te midden van een groep kan uitputtend werken', zegt onderzoeker Ozcelik. 'Meer bedrijfsfeestjes organiseren zal deze groep mensen dus niet helpen.' Wat kan een organisatie dan wel doen om eenzaamheid te bestrijden? 'Simpelweg even tijd nemen voor een gesprek, input vragen voor een project of iemand uitnodigen voor een kopje koffie of lunch', aldus Ozcelik.

Verbondenheid

Eén persoonlijke band met een collega kan al het verschil maken, zo ontdekten de onderzoekers. Managers zouden niet geïrriteerd mogen zijn wanneer werknemers onder elkaar een tv-programma van de vorige avond bespreken. Zulke gesprekken bevorderen immers een gevoel van verbondenheid.

'Wanneer teams en teamleden zich met elkaar verbonden voelen, wordt er goed werk geleverd', besluit professor Barsade.

(mo) 

16 februari 2012
Anderen bekeken ook