Vorige

1 van 85

Volgende
Volgend artikel:

5 goede voornemens + hoe ze te realiseren

Krijg jij een ontwikkelingsgesprek na je evaluatie?

31 januari 2013
Onderzoek van het opleidingsinstituut ISBW Opleiding & Training toont aan dat 24 procent van de werknemers nood heeft aan een ontwikkelgesprek na de evaluatie, maar dit niet krijgt.
ontwikkelingsgesprek
"Met een ontwikkelgesprek krijgen werknemers veel meer grip op hun loopbaan dan met beoordelingsgesprekken alleen" (Else Slegers, directeur van ISBW)

Een ontwikkelgesprek is een gesprek over de ontwikkeling van de verschillende competenties van de medewerker in relatie tot zijn/haar taken. Een kwart van de werknemers krijgt zo'n gesprek niet, maar heeft er duidelijk wel behoefte aan.

Bij 41 procent van de bevraagden is een ontwikkelgesprek wél standaard opgenomen in de procedure, bij 20 procent van de werknemers kan zo'n gesprek op verzoek plaatsvinden. Tot slot krijgt 15 procent van de ondervraagde werknemers geen ontwikkelgesprek, maar is men daar niet rouwig om. Dat alles blijkt uit onderzoek van het Nederlandse ISBW Opleiding & Training, waarin gevraagd werd naar de verwachtingen en wensen van werknemers en werkgevers over de jaarlijkse evaluatiegesprekken.

Van de ondervraagde werkgevers zegt 16 procent dat een ontwikkelgesprek geen onderdeel is van de procedure, maar dat ze dit wel gewenst vinden. Aan de andere kant is 8 procent van de werkgevers van mening dat een ontwikkelgesprek niet nodig is.

Een gemiste kans

‘Ontwikkelgesprekken vormen voor veel bedrijven al een vast onderdeel in de HR-procedure’, verklaart Else Slegers, directeur van ISBW. ‘Toch is er ook nog een grote groep werknemers die niet in deze behoefte wordt voorzien. Een gemiste kans, omdat ontwikkelgesprekken er, anders dan beoordelingsgesprekken, toe kunnen bijdragen dat een werknemer geprikkeld en geïnspireerd wordt om over zijn grenzen heen te stappen, inzicht te verwerven en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.’

Slegers: ‘Met een ontwikkelgesprek krijgen werknemers veel meer grip op hun loopbaan dan met beoordelingsgesprekken alleen. Er wordt gekeken naar waar de werknemer behoefte aan heeft qua ontwikkeling als persoon in plaats van puur en alleen te kijken naar zijn prestaties en groei in de huidige functie. Een ontwikkelgesprek kan medewerkers echt helpen bij hun groei. Dat lijkt me voor alle werknemers in 2013 een mooi uitgangspunt.’

(nm) – Bron: Managersonline.nl 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 13511 andere jobs