Vorige

1 van 34

Volgende
Volgend artikel:

5 vaak gehoorde 'weetjes' over je salaris die je beter niet gelooft

Een evaluatiegesprek is geen functioneringsgesprek

30 januari 2013
Het verschil tussen een evaluatiegesprek en een functioneringsgesprek is voor velen niet altijd even duidelijk, zelfs heel wat werkgevers maken hier geen onderscheid tussen.
functioneringsgesprek

Nochtans hebben beide gesprekken een totaal verschillend doel. Al te vaak worden ze op hetzelfde moment gehouden en lopen ze door elkaar. Dat is geen goed idee.

Targets gehaald?

Een evaluatiegesprek gebeurt meestal in het najaar. De leidinggevende en de werknemer kijken erin naar het verleden: heeft de medewerker de vooropgestelde doelstellingen in voldoende mate behaald.

Maar enkel een evaluatiegesprek houden in een bedrijf, heeft geen enkele zin. Het moet geïntegreerd zijn in een bredere evaluatiecyclus, waarrond het hele personeelsbeleid gebouwd wordt. Want om in een evaluatiegesprek te kunnen kijken of de werknemer de doelstellingen al dan niet behaald heeft, moet je natuurlijk eerst targets vooropstellen.

De evaluatiecyclus

Een evaluatiecyclus bevat 3 pijlers:

  1. Een planningsgesprek: Hier worden de afspraken gemaakt tussen leidinggevende en de medewerker. Welke doelstellingen zal de werknemer het komende jaar proberen te realiseren?
  2. Een functioneringsgesprek: In de loop van het jaar zitten de leidinggevende en de medewerker nog eens samen, op gelijke voet. Bedoeling is het functioneren van de werknemer en de onderlinge samenwerking te verbeteren. Knelpunten worden opgespoord: waar kan er bijgestuurd worden om de doelstellingen te halen, is er nood aan meer ondersteuning of een opleiding, enzovoort.
  3. Het evaluatiegesprek: Hier velt de leidinggevende zijn oordeel over zijn medewerker. Dat is het grote verschil met een functioneringsgesprek, waar de verhoudingen gelijk zijn. Dankzij dat functioneringsgesprek zouden geen verrassingen meer naar boven mogen komen. Het evaluatiegesprek geeft meestal ook een antwoord op de vraag ‘wel of geen salarisverhoging?’.

In het beste geval zijn dit 3 aparte gesprekken. Maar bedrijven houden uit praktische overwegingen het evaluatiegesprek van jaar 1 dikwijls samen met het planningsgesprek voor jaar 2.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15193 andere jobs