Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Hoe je eigen carrière ontwerpen?

Het evaluatiegesprek: je prestaties op de weegschaal

Ieder jaar komt het opnieuw bovendrijven: jouw jaarlijkse evaluatie en het bijhorende evaluatiegesprek. Velen zien er tegenop omdat ze niet weten welke vragen ze tijdens het evaluatiegesprek zullen krijgen. Vooraf een vragenlijst krijgen zou handig zijn. Helaas geeft niet elke werkgever die zomaar. Natuurlijk wil je er het maximum uithalen, maar hoe doe je dat?

Jouw jaarlijkse evaluatie en de vragen op je evaluatiegesprek bereid je maar beter goed voor. Als je op voorhand grondig nadenkt over wat je wil zeggen, kan er weinig verkeerd gaan. We zetten 4 vaak voorkomende vragen op een evaluatiegesprek voor je op een rij. We geven ook tips hoe je deze het best beantwoordt.

1. Ben je tevreden over je prestaties?

Met deze klassieker wil je werkgever te weten komen hoe je zelf je werk evalueert, welke taken je vol vertrouwen aanvat en op welke punten je tekortschiet. Het is belangrijk dat je hier eerlijk op antwoordt. Je hoeft niet uitsluitend positief te reageren om goed over te komen. Je eigen werkpunten belichten tijdens een evaluatiegesprek is minstens even belangrijk. Probeer goede resultaten te staven met cijfermateriaal en concrete voorbeelden. Liepen bepaalde zaken minder vlot, licht dan ook toe waar het volgens jou verkeerd ging. Zo kunnen jullie samen naar oplossingen zoeken om je job beter uit te voeren.

2. Hoe ervaar je de werklast?

In grote bedrijven staan leidinggevenden soms te veraf van jouw dagelijkse inspanningen om in te schatten hoe zwaar je takenpakket is. In kleinere teams moet je vaak heel wat taken eigenhandig opvangen wanneer collega’s onvoldoende tijd hebben. Geef in je evaluatiegesprek aan als je het te druk hebt of als er nog iets bij kan. Het is niet erg om toe te geven dat je verdrinkt in het werk. Uiteindelijk wil je werkgever ook vooral kwalitatieve resultaten afleveren en geen gehaast werk.

3. Wat wil je bereiken in het komende jaar?

Op deze vraag mag je best ambitieus antwoorden, maar zorg dat je realistisch blijft. Een duidelijke focus richting relevante streefdoelen toont aan dat je wil groeien en evolueren. Simpelweg zeggen dat je tevreden bent in je huidige situatie en hetzelfde wil bereiken als het voorbije jaar geeft een statische indruk. Werkgevers houden meer van dynamische werknemers. Je evaluatiegesprek is dus het ideale moment om jouw ambities prijs te geven!

4. Hoe vind je de werksfeer?

Een evaluatiegesprek draait niet enkel om je individuele prestaties. Je werkgever wil ook dat je goed aardt in het team. Want gelukkige werknemers blijven niet alleen langer op hun job, efficiënt teamwork leidt ook tot betere resultaten. En zeg nu zelf: als je 40 uur per week met je collega’s samen zit, is het vast leuker er een goede band mee te hebben. Iedereen heeft dus baat bij een aangename werksfeer. Verloopt het overleg met je collega’s stroef, dan kan dit het werk beïnvloeden. Geef dit ook eerlijk aan in je evaluatiegesprek, zonder mensen met de vinger te wijzen. Probeer bij problemen constructieve oplossingen aan te reiken.

Nog een laatse belangrijke tip: een evaluatiegesprek is een positief moment dat kansen biedt om jezelf maximaal te ontwikkelen en je volledige potentieel optimaal in te zetten. Open en eerlijk verwachtingen aftoetsen en ervaringen bespreken, laat zowel jou als je werkgever toe om pijnpunten aan te duiden en om te zetten in groeimogelijkheden. Maak je dus niet druk over de vragen van het evaluatiegesprek, je kan er alleen maar wijzer van worden.

1 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook