Vorige

1 van 77

Volgende
Volgend artikel:

Voor welke vorm van vervoer krijg ik een onkostenvergoeding?

Kan ik mijn kilometers inbrengen bij de fiscus als ik carpool?

29 juni 2009
Ik zou graag carpoolen met drie collega’s, kan ik mijn kilometers dan nog wel inbrengen bij de fiscus?
Carpoolen, ook interessant voor de belastingen?

Als werknemer kan je kiezen om je beroepskosten forfaitair af te trekken of om deze beroepskosten te bewijzen. Bij het maken van je keuze is het best om de twee hypotheses even uit te rekenen om te kijken welke het voordeligst is.

2 mogelijkheden

Als je ervoor gekozen hebt de beroepskosten te bewijzen, kan je als bestuurder 0,15 euro per afgelegde kilometer aftrekken. Als passagier kan je dit ook, zij het met een beperking tot 100 kilometer (enkele reis). Het nadeel van deze keuze is dat je desgevallend niet kan genieten van de bijkomende fiscale gunstmaatregel voor carpoolers.

Bij de forfaitaire aftrek van beroepskosten kunnen zowel bestuurder als passagier van een vrijstelling van maximaal 350 euro in het aanslagjaar 2010 genieten. Indien de carpooling gebeurt als een vorm van gemeenschappelijk (met meer dan 2 personen) en georganiseerd vervoer (in het kader van een door de werkgever of een groep van werkgevers opgestelde regeling), kan je bovendien nog genieten van een bijkomende fiscale vrijstelling. Zo kunnen zowel de bestuurder als de passagiers voor de gecarpoolde afstand een vrijstelling bekomen ten bedrage van maximaal de prijs van een weekabonnement voor de trein in eerste klasse voor deze afstand, vermenigvuldigd met het aantal weken van carpoolen.

Meer info? Taxistop’s Carpoolplaza

”in            

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17370 andere jobs