Vorige

1 van 173

Volgende
Volgend artikel:

Minder eindejaarspremie door tijdelijke werkloosheid?

Kan ik eenzijdig mijn vakantieperiode vastleggen?

8 juni 2010
Met de zomer in zicht is het voor de meeste werknemers aftellen naar de verdiende jaarlijkse vakantie. Maar kan je baas hier een stokje voor steken als hij het niet eens is met de vakantiedagen die je wil opnemen?
Kan je zomaar je vakantie vastleggen?

Vakantie moet altijd in onderling akkoord tussen werknemer en werkgever vastgelegd worden. Je kan als werknemer dus nooit eenzijdig bepalen wanneer je vakantie opneemt.

Wettelijke voorkeurregels

Ook je baas heeft dus geen vrij spel. In het onderling akkoord moet de werkgever rekening houden met de volgende wettelijk bepaalde voorkeurregels.

  • Aan gezinshoofden wordt de vakantie bij voorkeur toegekend tijdens de schoolvakanties.
  • Een werknemer moet de mogelijkheid krijgen om binnen de periode van 1 mei tot 31 oktober twee weken ononderbroken vakantie te nemen. Voor werknemers jonger dan 18 jaar bedraagt dit zelfs drie weken. Een ononderbroken periode van één week vakantie moet ook altijd worden gewaarborgd.
  • Buiten die eerste twee of drie weken vakantie moet de productie maximaal worden gevrijwaard. Indien mogelijk moeten deze vakantiedagen opgenomen worden tijdens de periodes van verminderde activiteit of op feestdagen.
  • Ten slotte mag de vakantie niet met halve dagen worden opgenomen, behalve voor drie dagen van de vierde vakantieweek.

Bijkomende voorkeurregels

In het arbeidsreglement van een onderneming kunnen ook bijkomende voorkeurregels worden opgenomen. Uiteraard mogen ze niet in strijd zijn met de bovenstaande bepalingen.

Ook op sectoraal - of ondernemingsniveau kunnen afspraken worden gemaakt waar werknemer en werkgever zich bij het opmaken van de vakantieplanning moeten aan houden.

(mr)             

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16964 andere jobs