Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 531

Volgende

Is jouw job een gouden kooi?

Aangename voordelen, stabiliteit, een mooi salaris, aangevuld met een mobiele telefoon, een auto, carrièrekansen, leuke collega’s... De perfecte job? Toch is dat voor sommigen niet (meer) voldoende. Misschien is de ‘houdbaarheidsdatum’ van je job wel overschreden? Velen dromen van ander werk. Weegt de zekerheid van een vast loon wel op tegen meer vrijheid? Ze zien echter geen mogelijkheid om te ontsnappen uit ‘de gouden kooi’ of durven de stap niet te zetten door een gebrek aan een veiligheidsgevoel, een te grote loyaliteit of een gebrek aan zelfvertrouwen.

Wat is het gevolg?

Het gevolg is dat je steeds meer vervreemd van jezelf en dat je in een negatieve spiraal terechtkomt. Die neerwaartse spiraal heeft een negatief effect op je zelfvertrouwen, je gezondheid, relaties… Je begint je af te vragen: ‘Is dit het nu? Er moet toch meer mogelijk zijn?’. Tegelijk hou je jezelf nog voor dat je niets te klagen hebt.

Mentaal ziekteverzuim en eventueel bore-out of burn-out kunnen een gevolg zijn. Als je dokters, psychologen, therapeuten mag geloven zijn veel van de problemen waar mensen mee kampen, werkgerelateerd.

Wat is de oplossing?

Je kan je carrièrepaspoort proberen op te maken. Hierbij ga je in kaart brengen wat voor jou belangrijk is, wat je goed kan én graag doet en wat je graag zou willen ontwikkelen. Hierdoor kan je een balans opmaken van je huidige situatie en een beetje perspectief krijgen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende uitkomsten mogelijk: 

  • je kijkt anders naar je huidige job en/of kan je job op een iets andere manier invullen en/of een nieuwe opleiding volgen: je blijft in hetzelfde bedrijf in dezelfde job
  • je ziet dat de waarden van je bedrijf wel passen bij die van jou, maar dat de functie niet meer klopt: je gaat intern iets anders doen
  • je ziet dat de functie klopt, maar de waarden niet: je gaat extern iets gelijkaardigs doen
  • je ziet dat zowel de waarden als je functie echt niet meer kloppen en bent klaar voor een echte carrièreswitch: misschien overweeg je wel freelancer te worden of je eigen bedrijf te starten? Om te beginnen misschien in bijberoep naast je huidige werk? Of je gaat extern iets (helemaal) anders doen.

Je hoeft niet meteen drastische beslissingen te maken. Er is niets mis met geleidelijke verandering.

Kiezen voor jezelf?

Het leven is te kort om te lang iets tegen je zin te doen. Jij bent de baas over de invulling van je leven. Jij bent belangrijk en je denkt misschien dat dat egoïstisch is, maar het is alvast een pak gezonder dan je leven te laten leiden door iemand anders. Het is jouw leven, en van niemand anders. Mensen zijn vaak heel loyaal tegenover hun werkgever en cijferen zichzelf weg. Het gebeurt vaak dat ze daardoor hun dromen en verlangens pauzeren of zelfs verliezen. Hierdoor maken ze zichzelf te klein. Wees daarom loyaal aan jezelf. Zeg ja tegen wat je écht wil, zeg nee tegen wat je niet (meer) wil…

Bang voor de onzekerheid?

Alles wat bekend is, geeft vertrouwen. Het is perfect normaal dat je geneigd bent daaraan vast te houden. Toch denken mensen na hun beslissing vaak: “Had ik het maar veel eerder gedaan!” Veranderen is iets dat je vaak moet leren. Je zal zien dat de onzekerheid over wat de toekomst brengt, veel minder erg is dan ongelukkig te zijn in je job. Wat heb je écht te verliezen? Het zou kunnen dat je het (een tijdje) met minder zal moeten doen, maar ook daar kan je creatief in worden. Er zijn zoveel mogelijkheden! Onderschat jezelf niet.

(sjv/kvdw) 

Katrin Van de Water is bezielster van Passion for Work. Ze helpen hoogopgeleide 30- en 40-ers bij het realiseren van hun droombaan of droombedrijf. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt via www.passionforwork.be. 

18 juni 2018
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook