Je huis als aanvullend pensioen

Wat doe je op je oude dag, als je pensioen niet volstaat om van te leven en je enige bezit je eigen huis is? Dan kan een omgekeerd woonkrediet soelaas bieden. In ons land nog zo goed als onbekend, maar in andere landen een groeiend succes.
woonkrediet
Met een omgekeerd woonkrediet kan je je woning omzetten in een aanvullend inkomen.

Opeethypotheek

Het doel van een 'omgekeerd woonkrediet', ook wel 'opeethypotheek' genoemd, is heel eenvoudig: het geld uit je bakstenen halen zonder je huis te verkopen. Net als een gewoon woonkrediet is ook een omgekeerd woonkrediet een échte hypotheeklening. Maar dan wél een die je alleen kunt afsluiten als je eigenaar bent van een volledig afbetaalde woning.

Je stapt naar de bank, die laat je woning schatten en stelt je het kapitaal ter beschikking dat je huis vertegenwoordigt. Dat krediet kan worden uitbetaald in één grote brok of in vaste maandelijkse schijven. En als waarborg voor de terugbetaling van het krediet, neemt de bank een hypotheek op je huis.

Restkapitaal

Op het opgenomen geld moet er natuurlijk wel rente worden betaald. Maar die moet je niet uit je portemonnee tevoorschijn halen. Voor het betalen van de rente houdt de bank namelijk al van bij het begin een stukje van het kapitaal achter.

Dat wil zeggen dat je alleen het resterende kapitaal kunt opsouperen. En dat kan wel eens tegenvallen. Je moet rekenen dat zowat 40 à 50 procent van het kapitaal opgaat aan rentebetalingen.

Op de vervaldag van de hypotheek wil de bank uiteraard ook zijn geld terug. Als je niet genoeg kapitaal hebt om het krediet af te lossen met 'geld uit je schuif', moet de woning worden verkocht. Hebben jij of je erfgenamen tegen die tijd niet zelf een koper gezocht, dan doet de bank dat wel in jouw plaats.

De grootste troef van een omgekeerd woonkrediet is dat je op die manier je eigen woning kunt omzetten in een aanvullend inkomen. En als de vastgoedprijzen blijven stijgen, heb je op het einde, nadat het krediet is terugbetaald, nog geld over ook.

Levensverzekering

In de banksector denkt men er over na om een soort levensverzekering te koppelen aan het krediet, waardoor de lening pas een einde neemt bij het overlijden van de kredietnemer. In zo'n scenario recupereert de bank het kapitaal pas bij het overlijden van de kredietnemer - of vroeger, als de woning vroeger wordt verkocht. Dat houdt dan wel in dat het bedrag van de maandelijkse uitkering afhankelijk wordt gesteld van je leeftijd. Hoe jonger je bent als je het omgekeerd woonkrediet afsluit, hoe langer je statistisch nog te leven hebt en hoe lager je maandelijkse uitkering is. Zo'n formule is dus vooral interessant voor wie al wat ouder wordt.

Toekomstmuziek

Hoe de omgekeerde woonkredieten er effectief zullen uitzien in ons land, is nog koffiedik kijken. Momenteel zit men nog volop in de studiefase en worden de voor- en nadelen van de diverse mogelijkheden tegen elkaar afgewogen. Dat dit verhaal zal worden vervolgd, lijdt geen twijfel. Want voor een landje als België, waar ongeveer drie vierde van de bevolking een eigen woning heeft, is het omgekeerd woonkrediet een gedroomd antwoord op het probleem van de vergrijzing.

2 maart 2012
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte