Vorige

1 van 391

Volgende
Volgend artikel:

De comeback van de middle manager

Je baas slecht nieuws vertellen doe je zo

16 december 2013
Slecht nieuws aan de baas vertellen, wie doet het wel graag? Helaas is wegrennen geen optie en is het beter om er snel werk van te maken in plaats van het uit te stellen. Hoe pak je het aan?
vrouw aan bureau

Stel … je hebt een fout gemaakt die weleens grote gevolgen kan hebben. Dan is het belangrijk dat je je baas – hoe vervelend ook – zo snel mogelijk op de hoogte brengt. Maar hoe doe je dat?

Overweeg de volgende strategieën om slecht nieuws over te brengen aan je leidinggevende:

1. Gesloten deuren

Toon respect voor je baas door het slechte nieuws achter gesloten deuren te brengen. Plan een privévergadering zodat jullie zeker niet door anderen worden gestoord. Je manager voldoende privacy geven zorgt ervoor dat hij of zij eerlijk kan reageren zonder dat iedereen meeluistert. Het geeft jullie bovendien de tijd om de situatie in detail te bespreken.

2. Alleen aan je baas

Probeer slecht nieuws (voor je baas) enkel met hem mee te delen in plaats van je collega's eerst in te lichten. Het kan je een beter gevoel geven wanneer je hebt 'geoefend' met een collega, maar toch is het aan te raden om eerst naar je leidinggevende te gaan. Laat het over aan je baas om te beslissen of andere werknemers nadien ook op de hoogte moeten worden gebracht.

3. Alle details

Geef je leidinggevende alle informatie. Sommige details overslaan kan op het eerste gezicht verstandig lijken om de klap te verzachten. Maar je supervisor heeft wel degelijk alle informatie nodig om een bepaalde situatie te kunnen inschatten. Pluis de kwestie voldoende uit, zodat je de nodige context kan meegeven aan je baas. Alle details helpen om het probleem te kaderen. Alleen zo kunnen de beste beslissingen worden genomen.

4. Wees professioneel

Wees steeds zo professioneel mogelijk wanneer je slecht nieuws bespreekt met je baas. Vermijd een bijzonder emotionele reactie of een zenuwachtige houding. Je bent nog steeds op je werk en in het bijzijn van je manager, dus probeer je in de mate van het mogelijke in te houden. Wacht desnoods tot je volledig gekalmeerd bent …

5. Snel

Het is belangrijk om je leidinggevende het slechte nieuws mee te delen van zodra een geschikte gelegenheid zich voordoet. Stel het niet uit. Het zal je alleen maar angstiger doen voelen. Als je informatie op tijd levert kan je baas snel handelen en de schade nog proberen te beperken.

6. Wees objectief

Partij kiezen en de schuld doorschuiven naar iemand anders, lost geen enkel probleem op. In tegendeel, je komt er alleen maar slechter uit. Verwijzen naar een persoon die een fout heeft begaan is niet altijd noodzakelijk om het probleem op te lossen. Hou bovendien je eigen mening of advies voor jezelf, tenzij het je gevraagd wordt.

7. Zoek oplossingen

Zie dat je oplossingen achter de hand hebt. Je baas heeft er niets aan als je enkel slecht nieuws brengt zonder dat je hebt nagedacht over concrete oplossingen. Zorg dat je vragen kunt beantwoorden. Slecht nieuws brengen is nooit gemakkelijk, maar een negatieve situatie kunnen omdraaien in een positieve opportuniteit is zowel voor jou als voor het bedrijf een voordeel.

(nm) – Bron: Blog.brazencareerist.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17089 andere jobs