Vorige

1 van 386

Volgende
Volgend artikel:

6 soorten bazen en hoe ermee om te gaan: dé handleiding

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

17 mei 2010
Is er wel een goede manier om slecht nieuws te brengen? Je kan de schade alvast beperken door de bal niet mis te slaan. Elk goed slecht-nieuwsgesprek bestaat uit 4 fasen.

1. Kom ter zake

Mensen waarderen het als het nieuws in het begin van het gesprek gemeld wordt. Anders horen ze allerlei argumenten waaruit ze zelf het nieuws moeten afleiden en denken ze meteen het ergste.

2. Toon empathie

Vermijd de reflex om het slechte nieuws meteen met argumenten te onderbouwen. Tracht je in te leven in de emoties die het nieuws teweegbrengt. Als je dat negeert, is de kans groot dat de kern van je verhaal niet overkomt. Dit is ook het voordeel van een gesprek.

3. Blijf bij je verhaal

Zodra de gemoederen bedaard zijn, vermeld je de redenen van het slechte nieuws. Dat is belangrijk voor de aanvaarding. Laat je er niet toe verleiden om in discussie te treden als de andere tegenargumenten aanvoert. Blijf bij je verhaal.

4. Zorg voor opvolging

Geef tot slot aan wat de verdere afhandeling inhoudt. Schep daarbij geen valse verwachtingen, maar geef aan hoe het de komende periode verder zal gaan. Heeft de persoon bijvoorbeeld geen promotie gekregen, plan dan een loopbaangesprek om te bekijken welke andere trajecten mogelijk zijn.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16632 andere jobs