Thuiswerken
Vorige

1 van 220

Volgende

‘Ik werk het best zonder broek aan’

9 juli 2012
Is dit niet bij iedereen zo? Thuis in je zetel met een kop koffie voelt iedereen zich het comfortabelst. Daarom ook dat thuiswerken zo fijn is. Maar wat als je baas hier niet zo’n voorstander van is? Enkele tips ...
Geen broek

Geen broek aandoen, een slobbertrui dragen, op blote voeten door het huis crossen … Niet alleen kan je thuis dragen wat je wil, je bent ook mentaal op je gemak als je thuis werkt. Je moet niet op kantoor zijn voor je echt wakker bent en er is geen baas die over je schouder mee zit te loeren. Om nog maar te zwijgen van de ochtendlijke files.

Heel wat bedrijven beginnen stilaan de voordelen in te zien van hun werknemers meer vrijheid te geven en hen te laten werken wanneer ze het meest gemotiveerd en op hun gemak zijn. Deze organisaties laten hun personeel toe om heel vrij om te gaan met hun werktijd, ze zien het als een manier om de productiviteit en de tevredenheid van hun werknemers te verhogen. En soms is het gewoon een noodzaak om bepaalde profielen aan te trekken of de beste krachten te behouden.

In heel wat bedrijven gaat het echter veel langzamer en is de weerstand en argwaan groot, daar moet je zelf een strategie ontwikkelen om te laten zien dat je baas beter af is als hij je vrijer laat.

Doe de test en kijk of je wel geschikt bent voor thuiswerk

 1. Laat je job het wel toe om van thuis te werken?
  Als je veel op kantoor moet zijn voor fysiek klantencontact bijvoorbeeld of als je dag meestal vol gepland staat met meetings, is thuiswerken niet echt een optie.
 2. Doe je je job graag genoeg om geconcentreerd te blijven als je niet op kantoor bent?
  Heb je genoeg discipline en verantwoordelijkheidszin? Eerlijk zijn hé.
 3. Waar kan je het best nadenken en bedenk je de beste ideeën?
  Voor heel wat mensen is dat op kantoor als ze vrijheid krijgen in hun werkuren.

Het idee verkopen aan je baas

Als je antwoord op bovenstaande vragen ‘ja’ is en je beter thuiswerkt met je eigen werkschema, dan kan je dat proberen te verkopen aan je baas.

 • Plan een meeting in waarop je je baas een voorstel voorlegt waarin je uit de doeken doet hoe je productiever zal werken met vrije uren en sommige dagen van thuis uit. Leg ook goed uit waarom je vindt dat je functie dit toelaat en waarom je niet een hele dag op kantoor moet zijn zonder dat je werk er onder lijdt.
 • Toon aan dat je de ruimte en de technologie hebt om van thuis te werken. Een aparte bureau is dan een pluspunt. Hetzelfde voor Skype, een scanner, de laatste software en uiteraard kan een pc met internetverbinding niet ontbreken.
 • Geef enkele voorbeelden van zeer goed werk dat je afgeleverd hebt voor het bedrijf. Dat ondersteunt je punt dat je gemotiveerd bent en verantwoordelijkheidszin hebt. Iemand die niet genoeg geeft om zijn job, gaat een baas nooit thuis laten werken.

Veranderen van een nine-to-fivejob naar een flexibel werkritme is een langetermijnproces. Het vereist een vertrouwensrelatie met je werkgever. Eenmaal dat je uitstekend werk levert en toegewijd bent, zal je baas meer geneigd zijn hierin mee te stappen. Maar … vergeet je broek niet terug aan te trekken als je terug op kantoor komt …

(mr) - Andrea Chester is Associate Manager van Partners-International, een hr consultancy firma. Ze houdt zich bezig met leiderschap, work-lifebalance en vrouwen op de werkvloer. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook