Vorige

1 van 467

Volgende
Volgend artikel:

Werken in coronacrisis: financial & HR-officer Katrien getuigt...

Hoeveel vrienden heb jij op het werk?

11 april 2017
Vind je je collega’s belangrijk maar gaat vriendschap net iets te ver? Dan ben je zeker niet alleen. Slechts 38% van de Vlamingen beschouwt collega’s ook als vrienden.

Met een collega iets gaan drinken in het weekend of naar een concert gaan? Het is niet voor iedereen weggelegd. Uit een onderzoek blijkt dat slechts 51% van de Belgen vrienden heeft onder zijn of haar collega’s. Hoewel in Wallonië 68% van de werknemers vriendschappelijk omgaat met collega’s, zijn het voornamelijk de Vlamingen (38%) die minder vriendschappelijk op de werkvloer zijn. Brusselaars (83%) trekken het landgemiddelde gelukkig nog wat omhoog. Dat blijkt uit de internationale studie ‘Op naar werk waar je happy van wordt: de geheimen van de gelukkigste bedrijven en medewerkers’ van Robert Half. Voor het onderzoek ondervroeg Robert Half zo’n 25.000 werknemers wereldwijd, waarvan zo’n 1.000 Belgen.

3 op 5 Vlamingen wil geen vriendschap met zijn collega’s. Een opvallend resultaat, zeker als we naar andere landen kijken. In Frankrijk, de Verenigde Staten en Australië zegt meer dan 60% bevriend te zijn met collega’s. En ook de Britten doen het beter dan ons, met 59%.

Ongelukkig?

Betekent dit dat we ongelukkig zijn op het werk? Niet noodzakelijk. Belgen scoren ruim 65% op de tevredenheidsschaal met betrekking tot geluk op het werk. Maar ook die cijfers vallen ook tegen in vergelijking met de rest van Europa. In Duitsland is zo’n 71,2% van de werknemers gelukkig en Nederlanders scoren met 69,9% ook helemaal niet slecht.

Wat zorgt nu precies voor je geluk? Je job graag doen, uiteraard. Maar er zijn nog andere factoren die bepalend zijn voor geluk op het werk. Collega’s, waardering, inspraak, respect en eerlijkheid blijken de sleutels tot geluk te zijn.

Verliefd

Heb je een wel heel bijzondere vriendschap met een collega? Dan gebeurt het weleens dat je professionele relatie uitgroeit tot iets meer. En vaak wordt gezegd dat de kans op slagen miniem is. Maar zolang je discreet en duidelijk bent over je relatie, is er geen probleem. Zoals het spreekwoord zegt: goede afspraken maken goede vrienden.

(dt/em) - Bron: Robert Half 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14167 andere jobs