Vorige

1 van 72

Volgende
Volgend artikel:

Voorbeeld van een goede motivatiebrief

Hoe ziet een goede sollicitatiebrief eruit?

12 augustus 2019
Een sollicitatiebrief is meer dan een begeleidend boodschapje bij je cv. Met een goede brief kun je behoorlijk veel indruk maken op de werkgever-in-spe. Reken erop dat je sollicitatiebrief vergezeld zal gaan van misschien wel honderden andere. Kort en krachtig uit de hoek komen is daarom de boodschap, want de begeleidende brief bij je cv blijft een heel belangrijk selectiecriterium voor een rekruteerder.
sollicitatiebrief

Kris Perquy, hr consultant, legt uit hoe een goede sollicitatiebrief eruit ziet:

Licht in je brief toe waarom je je cv precies naar dat bedrijf stuurt. Zorg ervoor dat je interesse wekt, zodat de eerste lezer je brief niet meteen op de hoop gooit.

Gebruik de volgende indeling:

  • Inleiding: trek de aandacht en omschrijf je motivatie. Als je reageert op een advertentie, kan je daar meteen naar verwijzen. Verwijs in dat geval naar de juiste functietitel van de openstaande job. Je kan ook kiezen voor een openingszin die belangstelling wekt. Leg uit waarom je juist deze job wilt. Als je spontaan solliciteert, vertel dan waarom je precies dit bedrijf gekozen hebt.
  • Midden: beschrijf je ervaring en je persoonlijkheidskenmerken die relevant zijn voor de functie. Gebruik een zakelijke toon en laat de feiten voor zich spreken. Speel extra troeven uit die in je voordeel kunnen werken, zoals vakantiewerk en stages. Vermeld eventuele compenserende kwaliteiten voor voorwaarden uit de advertentie die je niet vervult. Spreek je geen Engels, maar wel Arabisch en Chinees, laat dan niet na dit te vermelden.
  • Slot: vraag om een ontmoeting; stel voor om een afspraak te maken.
  • Verwijzing: verwijs naar de documenten in bijlage (je cv, een kopie van je diploma, een bewijs van goed gedrag en zeden enzovoort).
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Of zoek in 17962 andere jobs