Tijdskrediet
Vorige

1 van 41

Volgende
Volgend artikel:

Het Nederlandse vitaliteitsverlof onder de loep

Hoe vraag ik tijdskrediet aan?

Als je tijdskrediet wilt opnemen, moet je je werkgever daar schriftelijk en op voorhand van op de hoogte brengen. Dit kan door een aangetekend schrijven of door een dubbel van je aanvraag te laten ondertekenen door je werkgever. Een andere mogelijkheid is om je werkgever online te informeren via het platform Break@Work.

Aanvraag

De aanvraag aan de werkgever moet verduidelijken welke vorm je verkiest (voltijds, halftijds of 1/5). Bij tijdskrediet met motief moet je bovendien preciseren om welk motief het gaat, alsook het bewijs van het motief leveren. Tot slot moet je de gewenste begindatum en de duur van uitoefening aangeven.

Als je opteert voor tijdskrediet met motief (dus niet de landingsbaan voor oudere werknemers), dan moet je bij je aanvraag bovendien het ‘Tijdskredietattest’ van de RVA voegen. Hierop staan de eventuele periodes vermeld waarin je al tijdskrediet hebt opgenomen. Dit attest kan je downloaden via de online toepassing Break@Work.

Lees ook: Welke soorten tijdskrediet bestaan er?

Termijnen

  • Je aanvraag bij je werkgever moet minstens 3 maanden op voorhand gebeuren als je in een onderneming met meer dan 20 werknemers werkt.
  • Je moet je aanvraag minstens 6 maanden op voorhand doen als je in een onderneming met minder dan 20 werknemers werkt.
  • Tijdskrediet voor palliatieve zorgen kan je aansluitend op het 'Palliatief verlof' nemen. In dat geval bedraagt de aanvraagtermijn maar 2 weken.

Je kan met je werkgever wel steeds een kortere aanvraagtermijn overeenkomen.

Is tijdskrediet een recht?

Als je in een onderneming met 10 of minder werknemers werkt, is tijdskrediet geen recht. Je werkgever kan het in dat geval weigeren. Bij bedrijven met meer dan 10 werknemers is tijdskrediet een recht, maar je werkgever kan je tijdskrediet wel uitstellen.

Je werkgever heeft vervolgens tijd tot de laatste dag van de maand die volgt op de datum waarop je hem de schriftelijke kennisgeving hebt bezorgd, om je aanvraag te behandelen en jou te antwoorden. Indien je werkgever het tijdskrediet wil uitstellen, moet hij je op de hoogte brengen binnen de maand die volgt op de schriftelijke aanvraag.

Ontdek: Mag je met tijdskrediet toch een flexi-job uitoefenen?

Let op: aangezien het opnemen van het recht op tijdskrediet de arbeidsregeling verandert, moet je arbeidsovereenkomst aangepast worden. Het is m.a.w. vereist om een schriftelijke bijlage bij je arbeidsovereenkomst te sluiten, waarin o.a. de overeengekomen arbeidsregeling en het werkrooster worden verduidelijkt. Deze bijlage moet uiterlijk op de begindatum van het tijdskrediet worden opgesteld.

RVA op de hoogte brengen

Eens je werkgever je de toestemming gegeven heeft om tijdskrediet op te nemen, moet je de RVA daarvan op de hoogte brengen via de portaalsite van de sociale zekerheid. Belangrijk: sinds 1 juli 2024 moet de aanvraag voor uitkering van tijdskrediet verplicht elektronisch worden ingediend bij de RVA. Deze verplichting is er voor alle sectoren, met uitzondering van het onderwijs. Daar gaat de verplichting pas in vanaf 1 oktober 2024.

Flexibel(er) werken: 9 juridische mogelijkheden

(kds/sd/lm) - Bronnen: Securex / ACLVB. En met dank aan Laga.

2 juli 2024
Anderen bekeken ook