Bedrijfswagen
Vorige

1 van 112

Volgende
Volgend artikel:

Betaal jij voortaan meer voor je bedrijfswagen? Nieuwe regels sinds 1 juli 2023

Mag ik mijn bedrijfswagen gebruiken als ik ziek ben of tijdskrediet neem?

Bedrijfswagen gebruiken bij ziekte
Bij ziekte, tijdskrediet en zwangerschapsverlof is je arbeidsovereenkomst geschorst. Hierdoor is je werkgever niet meer verplicht om loon uit te betalen. De uitzondering hierop is ziekte, waarbij je werkgever een bepaalde periode toch een gewaarborgd loon moet betalen.

Het privégebruik van de bedrijfswagen is een onderdeel van het loonpakket. Het gaat om een voordeel van alle aard. Tijdens de schorsing van de arbeidsovereenkomst is je werkgever dus niet verplicht om je verder te laten genieten van je bedrijfswagen. Je werkgever kan de wagen in die periodes terugvorderen, al was het maar om die ter beschikking te stellen van diegene die je vervangt tijdens je afwezigheid.

Extra: Alles wat je moet weten over je loonpakket

Bij terugkeer

Tijdens de eerste 30 kalenderdagen van je ziekteverlof moet je werkgever je loon doorbetalen. Ook je wagen moet dan verder ter beschikking worden gesteld. Wanneer je langdurig ziek bent, kan je werkgever je bedrijfswagen pas terugvorderen nadat de periode waarin je gewaarborgd loon ontvangt, voorbij is. 

Als de schorsing van de arbeidsovereenkomst is afgelopen, krijg je weer loon en kan je opnieuw over het privégebruik van de bedrijfswagen beschikken. Bij je terugkeer moet je dezelfde of een gelijkwaardige bedrijfswagen krijgen.

Gewaarborgd loon: hoe, wat en waarom?

Car policy

Dezelfde redenering kan gelden voor andere voordelen in natura, zoals gsm's, computers of internetaansluitingen.

Zulke situaties kunnen echter voor verwarring en discussie zorgen. Het is daarom aangewezen dat de werkgever het gebruik van de bedrijfswagen door de werknemer duidelijk regelt in een zogenaamd ‘wagenreglement’ of een ‘car policy’. Daarin kan vermeld worden in welke gevallen van schorsing de werkgever de bedrijfswagen verder privé kan blijven gebruiken.

In de car policy van je bedrijf kan dus bijvoorbeeld staan dat je je bedrijfswagen toch verder mag gebruiken tijdens je zwangerschapsverlof. Je werkgever kan onder andere ook toestaan dat je met je bedrijfswagen blijft rijden wanneer je meerdere maanden buiten strijd bent, omwille van een burn-out bijvoorbeeld.

Lees ook: Wat met je extralegale voordelen bij (langdurige) ziekte?

(lm) - Bron: tijd.be

7 mei 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook