Bedrijfswagen
Vorige

1 van 108

Volgende

Mag ik mijn bedrijfswagen gebruiken als ik ziek ben of tijdkrediet neem?

Bij ziekte, tijdkrediet en zwangerschapsverlof is je arbeidsovereenkomst geschorst. Hierdoor is je werkgever niet meer verplicht om loon uit te betalen. De uitzondering hierop is ziekte, waarbij je werkgever een bepaalde periode toch een gewaarborgd loon moet betalen.
#

Het privégebruik van de bedrijfswagen is een onderdeel van het loon. Het gaat om een voordeel van alle aard. Tijdens de schorsing van de arbeidsovereenkomst is je werkgever dus niet verplicht om je verder te laten genieten van je bedrijfswagen. Je werkgever kan de wagen in die periodes terugvorderen, al was het maar om die ter beschikking te stellen van diegene die je vervangt tijdens je afwezigheid.

Bij terugkeer

Als de schorsing is afgelopen, krijg je weer loon en kan je opnieuw over het privégebruik van de bedrijfswagen beschikken. Bij je terugkeer moet je dezelfde of een gelijkwaardige bedrijfswagen krijgen.

Wanneer je (langdurig) ziek bent, kan je werkgever je bedrijfswagen pas terugvorderen nadat de periode waarin je gewaarborgd loon ontvangt, voorbij is.

Car policy

Dezelfde redenering kan gelden voor andere voordelen in natura, zoals gsm's, computers of internetaansluitingen.

Zulke situaties kunnen voor verwarring en discussie zorgen. Het is daarom aangewezen dat de werkgever het gebruik van de bedrijfswagen door de werknemer duidelijk regelt in een zogenaamd ‘wagenreglement’ of een ‘car policy’. Daarin kan vermeld worden in welke gevallen van schorsing de werkgever de bedrijfswagen verder privé kan blijven gebruiken. In de car policy van je bedrijf kan dus bijvoorbeeld staan dat je je bedrijfswagen toch verder mag gebruiken tijdens je zwangerschapsverlof.

7 augustus 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook