Bazen
Vorige

1 van 483

Volgende
Volgend artikel:

Een loonvoorschot of lening via je werkgever: hoe werkt dat?

Hoe groot is de (on)zin van werken met zelfsturende teams?

‘Zelfsturende’ teams zijn de nieuwe hype binnen HR. Is het echt de manier om het beste uit mensen te halen en zijn managers echt overbodig? Wout Van Impe, Group Director bij Mercuri Urval, heeft er zijn bedenkingen bij.
#

Hype of doorbraak?

Zelfsturende teams: hype of doorbraak binnen de bedrijfscultuur? Wout Van Impe vindt deze ‘weg met de manager’-mentaliteit wat overroepen en meent dat de focus verlegd moet worden. “Vervang ‘zelfsturing’ door ‘we gaan nu eens het beste uit onze mensen halen door hen eindelijk aan te sturen, te coachen en te dienen zoals het hoort’.” Hij gebruikt de term ‘servant leadership’.

Peoplemanagers

Van Impe pleit voor sterke peoplemanagers. Een team lijkt vaak automatisch zelfsturend als het een goede leidinggevende heeft. Je team loslaten en vertrouwen is een kenmerk van goed leiderschap. Maar dat wil niet zeggen dat een manager niet opvolgt of coacht. Een goede manager faciliteert volgens Van Impe succes en daagt zijn of haar team uit om zich verder te ontwikkelen.

Andere aanpak

Van Impe voegt eraan toe dat ‘zelfsturende teams’ nog altijd een kader, richting en structuur nodig hebben. Iets waar veel bedrijven de mist ingaan. Vaak omdat ze het idee achter peoplemanagement niet helemaal lijken te begrijpen en nog te veel inzetten op een té strakke hiërarchie. Een zelfsturend team heeft juist meer en betere leidinggevenden nodig, in plaats van minder. Een plattere structuur is flexibeler en wint het van een vastgeroeste, strakke hiërarchie.

Pak als bedrijf dus eerst je hiërarchie aan, lijkt Van Impe te zeggen. Investeer in goede leiders en focus op de basics.

Niet helemaal zeker wat die basiselementen zijn? Hij somt ze even op: “One2ones, ambities, persoonlijkheid en drivers van medewerkers goed begrijpen en hierop inspelen om hen te ontwikkelen en resultaten neer te zetten (de lat hoog leggen). Dit moet uiteraard gekoppeld worden aan strategie, uitvoering van die strategie en active relationship building (mensen verbinden).” Hij voegt er nog aan toe dat er moet nagegaan worden of een manager niet om de verkeerde redenen in een ‘team lead’-rol zit. Weg met ego’s, neem mensgerichte managers aan.

Drie drijfveren

Volgens hem zijn er 3 dingen die mensen drijven om beter te presteren en gelukkig te zijn op de werkvloer: (1) autonomie en vrijheid, (2) verbondenheid en (3) je talent mogen benutten en verder ontwikkelen. Door werknemers die autonomie te geven, krijg je automatisch een zelfsturend team, maar dan met een goede teamleader. Een teamleader zonder zelfsturend team is volgens Van Impe ook geen sterke teamleader. Het klinkt als een tegenstelling, maar dat is het niet.

Zelfsturende teams zijn een conceptuele paradox. Sterke teamleaders hebben zelfsturende teams en zelfsturende teams zonder formele of informele teamleader bestaan niet. Zelfsturende teams zijn de essentie van leadership. (Verwar een sterk team niet met een goed draaiende group scoutsleiders die alles samen regelen. )

Samengevat: minder hiërarchie, meer individuele autonomie, minder lagen, meer goede peoplemanagers in flexibelere structuren. Zo krijg je functionele (niet volledig) zelfsturende teams en resultaat, zonder je te verliezen in de hype.

(sjv) - Bron: Linkedin.com 

7 maart 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook