Het loon van... Vorige

1 van 637

Volgende

Het loon van een carrossier in opleiding: 1.050 euro netto

We vroegen Jimmy De Bley (34) uit Brussel hoeveel hij verdient ...

16 juli 2012

Delen

Carrossier Jimmy De Bley
Jimmy De Bley (34), Brussel
  • Beroep: autoschadehersteller (in VDAB-opleiding)
  • Privé: vrijgezel
  • Nettoloon: 1.050 euro
  • Extra's: vervoerskosten en rechtsbijstand

Wat doe je voor job?

In het VDAB-opleidingscentrum in Anderlecht volg ik een voltijdse praktijkopleiding carrosserie. Dat gaat van het uitblutsen van ongevallenschade, het schuur- en plamuurwerk tot het opnieuw bespuiten van het koetswerk in de spuitcabine. Ik bewerk ook kunststoffenonderdelen zoals bumpers en buitenspiegels. Het is zelfs mogelijk om kunststof te lassen. Bovendien focust de opleiding op de toekomstige trends in de auto-industrie. Je leert het metier echt van a tot z kennen.

Doe je je job graag?

Het is een absolute verrijking. Om je weg te vinden in de carrosserie leer je ook iets van mechanica. Goede ogen en handvaardigheid zijn noodzakelijk, want we werken tot op tienden van een millimeter nauwkeurig. Het is gevarieerd precisiewerk. Het repareren van beschadigd koetswerk na een ongeval is telkens anders. Het is ook opvallend dat veel bestuurders hun wagen niet of slecht onderhouden. Als toekomstig carrossier kan ik hierbij wel een handje helpen.

Wat vind je van je inkomen?

Ik ben alleenstaande en kom met mijn 1.050 euro net rond. Niets kunnen opzijzetten blijft voorlopig een realiteit. Ik woon in Brussel, en leven in onze hoofdstad is sowieso duur.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Binnen enkele maanden is mijn opleiding achter de rug en ga ik solliciteren in de hoop een vast contract te versieren. Vanaf dan ga ik meer verdienen. Bovendien is autoschadehersteller een knelpuntberoep. Als sollicitant is dat een luxe, want ik heb de keuze uit verschillende aanbiedingen.

Spaar je?

Momenteel niet nee.

Wat is je grootste kost?

De afbetaling van mijn studio in Brussel en mijn auto, een Suzuki Alto: samen maandelijks zowat 700 euro.

Waar kan je echt geen geld aan geven?

Aan dure restaurantbezoeken of extreme sporten. Een andere hekel is geld ophoesten voor taxi's.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Met vrienden een glas gaan drinken, dat is genieten voor mij.

Waar droom je van?

Gelukkig worden in de carrosserie.

Wat zou je doen als je de lotto wint?

Een kasteeltje in de Ardennen opkopen om in de schuur à l'aise oldtimers te restaureren. De rest van de winst zou ik geven aan mijn naasten.

(mr) 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?