Collega's
Vorige

1 van 575

Volgende
Volgend artikel:

Samen met je collega's sporten: ja of neen?

Het belang van een beste vriend(in) op je werk

Er zijn al veel productiviteitsstudies geweest. Allemaal brengen ze dingen in kaart die werknemers en werkgevers kunnen doen om de efficiëntie van hun team omhoog te trekken. Zo werd er jobcrafting geopperd, werd een pet friendly omgeving gepromoot, werden er speel-, rust-, en agressieruimtes gelanceerd, nieuwe manieren om te vergaderen bedacht, doelstellingen gepland die meer engagement moesten genereren. Maar wat is volgens de werknemers zelf het belangrijkste?

Een nieuwe studie vroeg het aan 2.300 professionals. Zij dankten hun productiviteit vooral aan sterke vriendschappen op de werkvloer.

Werknemers meer autonomie geven en controle over hun takenpakket is uiteraard wel een stap in de goede richting en draagt zeker bij tot een motiverende werkomgeving. Net zoals een uitgesproken visie waar de werknemer zich achter kan scharen. Maar uiteindelijk willen mensen vooral graag samenwerken met mensen waar ze ook graag tijd mee spenderen. Kortom: ze willen een vriend(in) op de werkvloer.

De cijfers

Uit het rapport kwamen enkele duidelijke conclusies voort:

  • 75% van alle werknemers die een best vriend(in) op het werk hebben, zeggen dat dat ze het gevoel hebben alles aan te kunnen. Terwijl maar 58% van de mensen zonder vrienden dat schijnen te vinden.
  • 72% van alle werknemers die een beste vriend(in) op kantoor hebben, is tevreden over hun job. Bij mensen zonder beste vriend(in) op de werkvloer is dat maar 54%.
  • De nood aan een beste vriend(in) op kantoor is er misschien altijd al wel geweest, maar het is vooral de millennial generatie (geboren tussen 1981 en 1997) die er aandacht aan besteedt. Oudere generaties zijn minder geneigd om een BFF op de werkvloer te hebben. Hoe ouder, hoe minder kans op dit soort diepere werkrelaties.

Sociaal welzijn

Maar wat hebben die vriendschappen te maken met engagement, flexibiliteit en doorzettingsvermogen? Zorgen die vriendschappen niet eerder voor afleiding en het gebrek aan grenzen?

“Een beste vriend(in) op het werk duidt op een groter sociaal welzijn,” licht Gary Beckstrand, vice-ceo van het OC Tanner instituut, het onderzoeksbureau dat het rapport ontwikkelde. “Dat welzijn is gebouwd op de positieve interacties die de werknemers onderling hebben. Die interacties zijn niet altijd werkgerelateerd, werknemers durven ook eens samen weggaan, waardoor de werkomgeving ook relaxter wordt. De invulling is strikt gezien niet louter professioneel meer. Hierdoor wordt het werk plezieriger, zelfs als de taken stress met zich meebrengen.”

Evolutie van de werkprivébalans

Het komt niet als een verrassing voor hem dat vooral millennials hechtere vriendschappen opbouwen op de werkvloer. Hij wijdt dit fenomeen aan het feit dat het concept van de werkprivébalans onder hun invloed dramatisch verandert. “Jongere generaties denken veel minder in hokjes dan de oudere generaties. Voor veel millennials zijn de grenzen tussen hun werk en hun privéleven sterk vervaagd en bijna onbestaande. Ze denken vaker aan het werk buiten de werkuren, praten er ook vaker over, en de vriendschappen die ze tijdens de werkuren vormen, zetten zich voort buiten de kantoormuren.”

De rol van werkgevers

Hoe kunnen werkgevers en managers hiermee omgaan? Hoe cultiveren zij een werkplek die vriendschappen aanmoedigt? Volgens Beckstrand moeten ze het hier niet te ver gaan zoeken. Plekken creëren waar collega’s elkaar kunnen ontmoeten en even de stress van de werkvloer achter zich laten. Dit kan op een andere verdieping, buiten het bedrijf, misschien een bedrijfsbar, (overdekte) tuinlounge… Dat is al één manier. Een ontmoetingsplek faciliteren.

Maar je kan best ook eens oprecht kijken naar hoe werknemers hun dag doorbrengen. Zitten ze verankerd aan hun laptopscherm en komen ze amper naar adem happen? Verkiezen ze Skype en spelletjes boven echte gesprekken en fysieke activiteiten? Zoja, dan maak je dit best bespreekbaar en hou je hier als werkgever rekening mee. Er is niets mis met een werkcultuur en introverten dwingen om socialer te zijn, kan ook tegen je keren. Maar binnen de context van de werkvloer zijn er altijd opportuniteiten en kan je momenten creëren om samen te komen, al dan niet met een duidelijk doel erachter. Een verwezenlijking of verjaardag vieren, een motiverende speech, samen het einde van de werkweek inzetten. Misschien kies je ervoor om meer teamlunches in te lassen? Misschien deel je langere vergaderingen op door een gezamenlijke pauze in te lassen? Het overheersende idee is om wat ontspanning in te lassen, zodat je werknemers (en jijzelf) even samen kunnen stoom aflaten. In deze kleine tussenpozen kan er gepraat, gelachen, gedeeld en gepland worden, zonder dat dit als onproductief moet gezien worden.

Wie wou er vroeger niet samenwerken met zijn of haar beste vriend(in)? We spenderen steeds meer tijd op de werkvloer, dan kunnen we er maar beter een steun en toeverlaat hebben. Al is het maar om enkele minuutjes onbeschaamd te kunnen klagen of om een schouderklopje te vragen.

(sjv) - Bron: Inc. 

22 juni 2018
Anderen bekeken ook