Kies ik voor een hoger brutoloon of extralegale voordelen?
Extralegale voordelen zijn voordelen en extra’s die de werkgever jou kan toekennen. Bijna elke privéonderneming biedt één of meer extralegale voordelen aan.
Ecocheques zijn een extralegaal voordeel bovenop het loon, en financieel interessant voor werknemers én werkgevers. Ze zijn bedoeld als stimulans voor de werknemers om duurzame en ecologische producten te kopen. 1,45 miljoen Belgen ontvangen elk jaar ecocheques, voor maximaal 250 euro per jaar. Al jaren loopt er een discussie over de afschaffing van de ecocheques en die laait nu weer op.
De vier federale regeringspartijen N-VA, CD&V, Open VLD en MR willen vanaf januari 2018 de ecocheques vervangen door nettoloon omdat de cheques veel administratie en kosten met zich meebrengen. Werkgevers betalen administratieve kosten en handelaars, die de ecocheques aanvaarden, commissies. Net als op de ecocheques zouden de bedrijven op het extra loon geen belastingen of sociale lasten moeten betalen. Werknemers houden netto evenveel over in vergelijking met de ecocheques.
Volgens de meerderheidspartijen vergeten werknemers de cheques soms uit te geven. “In de 21ste eeuw moet werk niet worden vergoed door bonnen, ook niet door elektronische”, zegt Stefaan Vercamer (CD&V). Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen pleit al jarenlang voor de afschaffing van de ecocheques.
De uitgiftebedrijven van de cheques, zoals Sodexo of Edenred. Zij hebben er financieel baat bij dat de ecocheques blijven bestaan. De belangenvereniging Voucher Issuers Association is ook tegen. “Zetten we ecocheques om naar extra brutoloon? Dan houdt dat een fiscaal risico in voor werknemers. In dat geval onderscheidt niets de ecocheques nog van het loon. Een dergelijke nettovergoeding heeft een negatieve impact op het binnenlands verbruik”, klinkt het bij VIA.
Ook de vakbonden en heel wat werkgevers zetten alle zeilen bij om de ecocheques te behouden. ACLVB vindt dat het voorstel helemaal voorbijgaat aan het duurzame uitgangspunt. “Enkel een nettovergoeding toekennen in plaats van cheques zet het systeem van de financiering van de sociale zekerheid onder druk.”
De discussie loopt nog steeds. De vier federale regeringspartijen N-VA, CD&V, Open VLD en MR hebben samen een wetsvoorstel ingediend om de ecocheques af te schaffen. De commissie Sociale Zaken besliste op 14 februari om advies te vragen aan de Raad van State en de sociale partners binnen maximaal 30 dagen. Op 21 maart staat het voorstel alvast opnieuw op de agenda.
Maaltijdcheques zijn de ruimst verspreide extralegale voordelen. Vele bedienden en arbeiders krijgen per gewerkte dag een cheque. Eigenlijk is de maaltijdcheque een bijdrage van je werkgever in de kosten van je middageten. Je kan ermee betalen in restaurants en supermarkten. Ook dit extralegaal voordeel staat ter discussie, sommigen pleiten voor een afschaffing.
De Vlaamse tak van de federale regeringspartijen wil de maaltijdcheques afschaffen.
Sommige bedrijven kraken de cheques ook af omdat ze een administratievergoeding moeten betalen aan de uitgiftebedrijven. Ook Voka is de cheques liever kwijt dan rijk.
De meeste vakbonden en de werkgeversorganisatie VBO. “Om tegemoet te komen aan bepaalde verzuchtingen hebben we vorig jaar al afgesproken om zowel de eco- als maaltijdcheques te digitaliseren. Het moet gaan over één kaart voor zowel de maaltijd- als de ecocheques”, klinkt het bij VBO. Meerderheidspartij MR vindt dit ook een brug te ver. Aanvankelijk was ook de afschaffing van de ecocheque voor hen niet aan de orde.
Vincent Van Quickenborne, voorzitter van de commissie Sociale Zaken, diende een amendement in om ook de maaltijdcheques te vervangen door nettoloon. Daarmee wil hij naar eigen zeggen de druk hoog houden. De kans dat dit er binnenkort effectief doorkomt, is veel kleiner dan de afschaffing van de ecocheques. Voor de MR is het water daarvoor nog veel te diep.
(mr)
22 februari 2017Extralegale voordelen zijn voordelen en extra’s die de werkgever jou kan toekennen. Bijna elke privéonderneming biedt één of meer extralegale voordelen aan.
Ecocheques hanteren hetzelfde principe als maaltijdcheques, maar in plaats van voeding kunnen de werknemers er ecologische producten mee kopen.
Regelmatig gaan er stemmen op om het systeem van maaltijdcheques af te schaffen en te vervangen door het storten van een evenwaardig nettobedrag ...
De verpleegkundige is goed voor ruim een kwart van alle openstaande jobs in de zorgsector. Maar tegelijk telt de sector ook heel wat niet-zorgjobs.
Filmpjes posten op YouTube kan iedereen, maar kun je er ook geld mee verdienen?
Niemand kan voorspellen hoe die nieuwe job zal uitdraaien. Maar een aantal signalen tijdens je sollicitatie moeten bij jou wel de alarmbellen doen afgaan...
Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Belgen denkt binnen enkele weken of maanden een gelijkaardige job te vinden bij een andere werkgever.
Denk je dat je ontslagen bent omdat je zwanger bent? Jobat zet de gevolgen op een rij.
Een loonsverhoging vragen aan je werkgever blijft lastig, zeker als young graduate. Maar wat als je het echt verdiend hebt?