Kan je baas het coronavaccin verplichten?
In België is één vaccinatie wettelijk verplicht: die tegen polio. Vaccineren tegen COVID-19 zal eerder een morele dan een wettelijke plicht zijn...
Nu de Covid-19-vaccinatiecampagne stilaan op kruissnelheid komt, krijgen steeds meer Belgen een officiële uitnodiging met een persoonlijke vaccinatiecode en het toegewezen vaccinatiecentrum in hun bus. Valt de afspraak van de inenting tijdens de werkuren en kun je ze niet verplaatsen? Dan heb je dankzij de goedkeuring van deze wet in de meeste gevallen recht op betaald vaccinatieverlof.
LET WEL: de wet treedt pas in werking vanaf de dag dat ze gepubliceerd wordt in het Belgisch Staatsblad, vermoedelijk begin april, en geldt tot en met 31 december 2021 (voor zover omstandigheden geen verlenging vereisen).
Om van deze regeling gebruik te kunnen maken, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
WEL: alle werknemers en werkgevers die door een arbeidsovereenkomst met elkaar verbonden zijn, inclusief jobstudenten, uitzendkrachten en telewerkers. Ook contractueel personeel bij de overheid komt hiervoor in aanmerking.
NIET: Statutair vastbenoemd personeel bij overheidsdiensten, stagiairs, leerlingen, vrijwilligers en zelfstandigen komen niet in aanmerking voor betaald vaccinatieverlof.
Het betaald vaccinatieverlof geldt voor de tijd die je effectief nodig hebt om je te laten vaccineren. Concreet: vanaf je vertrek naar het vaccinatiecentrum tot en met de terugkeer naar je werkplek.
Goed om te weten: het recht op betaald vaccinatieverlof is geen afdwingbaar recht. Je kunt dus m.a.w. ook gewoon een vakantiedag opnemen of onderling afspreken met je werkgever om je afwezigheid op een andere manier te regelen (door bv. op een andere dag die afwezige werkuren in te halen).
Aangezien het vaccinatieverlof wordt gelijkgesteld met een klein verlet wordt de betaling van dat verlof berekend volgens de wetgeving op de feestdagen. Concreet: het loon dat je doorgaans verdient wanneer je op een feestdag zou werken (al naargelang je cao of sector al dan niet met een toeslag of premie).
Eerst en vooral verwittig je zo snel mogelijk je werkgever van je afwezigheid tijdens de werkuren. Indien je baas dit wil, kan hij jou vragen om de afspraakbevestiging te tonen als bewijs. Let wel: om je privacy te beschermen mag jouw werkgever dit document niet bijhouden of (foto)kopiëren en zal je afwezigheid als klein verlet gemeld worden zonder specifieke reden.
Lees ook: Kan je baas het coronavaccin verplichten?
(fd/mr)
6 april 2021In België is één vaccinatie wettelijk verplicht: die tegen polio. Vaccineren tegen COVID-19 zal eerder een morele dan een wettelijke plicht zijn...
“Ik ben in ziekteverlof en mijn dochter doet haar communie. Heb ik nog recht op deze extra dag klein verlet?” Iris Tolpe van Securex geeft uitleg...
Met de start van de vaccinatiecampagne komt voor heel wat werknemers “het rijk der vrijheid” eindelijk weer in zicht. Maar wat als je gevaccineerd wordt tijdens de werkuren? Word je dan doorbetaald of niet?
Voor bepaalde grote gebeurtenissen in je leven, mag je betaald één of meerdere dagen verlof nemen.
Wat als je als werknemer uit principe geen mondmasker tegen corona wil dragen? Kun je hiervoor ontslagen worden?
Werkmobiliteit beslaat ook de controle die je zélf hebt over waar en wanneer je aan de slag gaat, en de heersende bedrijfscultuur binnen jouw organisatie.
Telewerken kan je heel wat kosten besparen. Toch moet je soms ook kosten maken om efficiënt van thuis te werken. Kun je hiervoor vergoed worden?
Covid-19 verenigt én verdeelt. We staan wereldwijd allemaal met beide voeten op de grond. Maar het zorgt ook voor sociale ongelijkheid onder werknemers.
Door de coronacrisis beseffen we meer en meer dat een gezonde en coronaproof werkomgeving steeds belangrijker wordt.