Vorige

1 van 494

Volgende
Volgend artikel:

Maak je werk en leven makkelijker met deze gedachten

Experiment: goede akoestiek doet stress dalen

6 november 2017
Een gemiddelde kantoorwerker verliest dagelijks gemiddeld 86 minuten door afleiding. Investeren in een goede akoestiek zou dit tijdsverlies kunnen doen verminderen met 30 procent! Dat blijkt althans uit een experiment van het vooruitstrevende Stress Research Institute uit Stockholm. Bovendien zou het ook de stress aanzienlijk doen dalen.
geluid stress

Wissel isolatie

De onderzoekers gingen aan het werk in twee open kantoren van de Zweedse gemeente Sundbyberg. Tijdens het eerste deel van het experiment werd de eerste ruimte ingericht met geluidsabsorberende wanden. De tweede ruimte daarentegen moest het met harde en dus minder goed geïsoleerde materialen stellen.

In het weekend verwisselde men – zonder medeweten van de werknemers – de isolatie van beide kantoren. Zo werkte iedereen dus even lang in dezelfde ruimte, afwisselend goed of slecht geïsoleerd.

Stressdaling

De resultaten tonen aan dat de goed geïsoleerde ruimte 30 procent minder afleiding voortbracht. Ook de cognitieve stress daalde met zo’n 15 procent. Deze bevindingen zijn uniek omdat het experiment niet in een kunstmatige maar authentieke omgeving plaatsvond.

Aanpassen?

Bij de keuze van een nieuw kantoor of bij verbouwingen is het geen slecht idee om rekening te houden met een degelijke isolatie. Stress en afleiding behoren immers tot de grootste irritaties op de werkvloer dus betalen de meerkosten zich ongetwijfeld terug, iets waar je werkgever ongetwijfeld wel oren naar heeft.

(tc) 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14619 andere jobs