De 10 meest met ecocheques gekochte producten
1,8 miljoen loontrekkenden krijgen jaarlijks tot 250 euro aan ecocheques. Wat is daar nu zo eco aan? En wat kun je er allemaal mee kopen?
Onze energieconsumptie per vierkante meter in gebouwen ligt 50 tot 100% hoger dan bij de buren en het brandstofgebruik op de weg piekt. En ook in de industrie kan nog veel verbeteren. Als elk bedrijf zijn steentje bijdraagt en op een zinvolle manier energie bespaart, kan de economie in ons land het in 2030 met bijna 28% minder energie stellen. Alleen zo kunnen we een belangrijke plaats verwerven in de Europese ranking op het vlak van energie-efficiëntie.
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) liet berekenen wat in ons land kan leiden tot energiebesparing en reikt concrete best practices aan.
Volgens de studie Pathways to world-class energy efficiency in Belgium zou zonder gepaste actie het verbruik van primaire energie in 2030 nog met 9% toenemen.                            
Investeren we in energie-efficiëntie, dan kunnen we tot 105 miljoen boe (vat olie equivalent) primaire energie besparen in gebouwen, op de weg en in de industrie. Bovendien verminderen we tegelijk de CO2-uitstoot met liefst 46.000.000 ton CO2-equivalent of zo’n 23%. Ten slotte biedt energie-efficiëntie ons de kans om de Belgische energie-invoer jaarlijks met 5,2 miljard euro te beperken.
In 2005 slorpten gebouwen 35% van alle primaire energie in ons land op. Maar door renovatie en energiezuinige nieuwbouw is het mogelijk om 61 miljoen boe te besparen, goed voor bijna 60% van het potentieel aan energiebesparing. Energie-efficiëntie kun je bij nieuwbouw al in de ontwerpfase inbouwen.
Behalve energiebesparingen in het gebouw (isolatie over de hele buitenschil, hoogrendementsglas, optimaal gebruik van natuurlijk licht en warmte dankzij doordachte oriëntatie van de ruimtes…) kan de technische aankleding tot 34% bijdragen aan de besparingen.
Met 20% van de totale primaire energieconsumptie was de transportsector in 2005 een grote energievreter. Daarvan nam het wegvervoer meer dan 80% voor zijn rekening. De studie berekende dat ons land tegen 2030 het verbruik met 21% kan drukken door enkele zaken aan te pakken. Zo kan voor het goederentransport het transportmodel dat België nu gebruikt, worden verbeterd. Het laadproces kan efficiënter, de trajecten moeten nog beter op elkaar worden afgestemd en het principe van modal shift (de combinatie van verschillende vervoermiddelen) wordt veel te weinig gebruikt.
Beroepschauffeurs krijgen de tip om meer energiebewust te rijden en ook het transportmiddel waarmee ze rijden kan vaak energie-efficiënter, zoals een hybride vrachtwagen. Ook personentransport kan ernergiezuiniger door bijvoorbeeld te carpoolen of te kiezen voor het openbaar vervoer of de fiets.
Door de beperkte brandstofvoorraad en de klimaatwijzigingen produceerde de industrie de voorbije jaren energie-efficiënter. Op lange termijn kan er evenwel nog veel meer gebeuren. Volgens de VBO-studie is in de industriële sector tegen 2030 een besparing mogelijk van 22%.
De maatregelen zijn divers en kunnen op het niveau van één bedrijfsproces of bij de integratie van verschillende processen gebeuren. Zelfs tussen verschillende bedrijven en in een volledige toeleveringsketen (toelevering, logistiek en eindverbruik).
(met dank aan Creative Lab)                 
1,8 miljoen loontrekkenden krijgen jaarlijks tot 250 euro aan ecocheques. Wat is daar nu zo eco aan? En wat kun je er allemaal mee kopen?
Vergeet je ook altijd die verdomde papieren maaltijdcheques mee te nemen als je gaat winkelen? Met de elektronische maaltijdcheque zou je vanaf het najaar 2010 gewoon moeten kunnen afrekenen via de bestaande betaalterminals.
Bedrijven die tijdens de coronacrisis mensen moeten ontslaan, doen dat steeds vaker via een digitaal platform. Maar mag dat wel?
Lijken het altijd dezelfde mensen die succes hebben, terwijl jij blijft aanmodderen? Maak vanaf nu zelf het verschil tussen miserie en succes.
Een ochtendroutine kan je helpen om je dag goed op te starten, en het goede nieuws: het hoeft géén uren te duren.
Ben je een trapje hoger op de hiërarchische ladder gestapt? Spannend! Maar wat als je van de ene op de andere dag de baas wordt van je voormalige collega’s?
Er is een tijd vóór en ná corona. Ook op de werkvloer. Gaat het om iets tijdelijks? Of wordt dit het nieuwe normaal?
De meerderheid van de Belgen is vandaag de dag niet uit z’n auto te krijgen, maar kent ook de alternatieven onvoldoende.
Leidinggevenden mogen best wel eens hun emoties laten zien, ook als die negatief zijn. Dat komt de motivatie van hun medewerkers alleen maar ten goede.