Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Hoe je eigen carrière ontwerpen?

Effectiever coachen: "Wees liefdevol meedogenloos"

“Wanneer wordt iemand onrustig?” (Benjamin Ball, business- en mentorcoach)
Skip je eindeloze praatsessies, stelt business- en mentorcoach Benjamin Ball. Coaching moet je voelen in elke vezel van je lijf en dat hoeft niet altijd ‘leuk’ te zijn. Benjamins’ eigen lichte fysieke gelijkenis met Stijn uit Kamp Waes? Geen toeval.

Benjamin Ball’s eind 2019 verschenen boek Coachen zonder blabla is ideale train de trainer-lectuur én interessant voor wie professioneel of uit belangstelling bezig is met ‘de mens’. Subtitel: Maak van elk coachgesprek een krachtige ervaring. Vijf krachtlijnen voor effectiever coachen.

1. Leg de blabla stil

Net zoals Fly tijdens Kamp Waes kandidaat Aaron beval te stoppen met ‘lullen’ in de veldtelefoon, zo vindt de Gentse trainer/coach dat het tijd wordt om ‘de plaat af te zetten’. “Het gaat erom iemand in beweging te krijgen, niet om eindeloos aan de oppervlakte te blijven peuteren tijdens gesprekssessies.”

2. Leg verbinding

“Het is niet omdat een klant om coaching vraagt, dat die verbonden is met wat écht speelt”, zegt Benjamin Ball . “Net zoals weten dat er iets moet veranderen, minder krachtig is dan het diep vanbinnen voélen. Hoe je dat uitstelgedrag moet doorbreken. Hoe je ‘nee’ moet leren zeggen of de dingen anders moet aanpakken. Als coach moet je je klant die urgentie laten voelen, dan pas komt er beweging.”

3. Breng in beweging

Fysieke werkvormen kunnen helpen om dingen los te maken. In plaats van ‘over’ iets te praten brengt fysieke coaching echt naar buiten wat er in iemand omgaat. Wanneer wordt iemand onrustig? Hoe dicht komt het? “We dagen het lijf uit het patroon te tonen, zodat we het kunnen herprogrammeren. Dat werkt bij iedereen anders, er zijn geen vaste regels. In het alert blijven voor minieme nuances zit je succes als coach.”

4. Speel met gespreksdynamiek

“In plaats van altijd dezelfde rol van de neutrale, begrijpende vragensteller te spelen, moet je het onverwachte in een gesprek brengen. Anders kan je klant zich na vier sessies zelf coachen. Het onvoorspelbare maakt dingen los. Als coach ga je in die energie en houdingen staan die je coachee verrassen en op iets nieuws brengen. Dat is als coach best spannend en vraagt vertrouwen.”

5. Wees niet te lief

“Er moet veiligheid zijn in de relatie”, zegt Benjamin Ball. “Maar tegelijk leidt een te veilig gevoel ertoe dat er niets gebeurt. In naam van de verandering moet je als coach lastig doen en soms zelfs de relatie op het spel zetten. De enige manier om écht effectief te coachen, is liefdevol meedogenloos zijn om het hogere ‘ik’ van je coachee eruit te halen”. Net wat we Stijn ook de hele tijd zagen denken.

Fysieke werkvorm: systeemcoaching

Hoe breng je jarenlang opgebouwde patronen of vastgeroeste denkbeelden aan het licht? En hoe kan je ermee aan de slag? Creatieve, fysieke en systemische coachingformats kunnen helpen.

Elk familie- of organisatiesysteem heeft een eigen dynamiek. Onze plaats erin bepaalt hoe vrij of verstrikt we zijn in bepaalde patronen. Via een opstelling creëert de systeemcoach een fysiek energieveld waarbinnen deelnemers intuïtief patronen bloot leggen. Een organisatieopstelling kan zo bijvoorbeeld een snelle, intense manier zijn om inzicht te krijgen in het functioneren van een team.

“Buiten je comfortzone gaat je lichaam er anders uitzien”, zegt Benjamin Ball. “Ongelooflijk dat dat ook werkt met hulpmiddelen als een blad papier en een stoel, maar ons onderbewuste maakt dat onderscheid niet. Net zoals de amygdala geen onderscheid maakt tussen reële en ingebeelde (pieker)stress. Je hoofd leren erkennen dat het lichaam aan het spreken is, is een serieuze barrière om te overwinnen. Maar als dat lukt, kan je écht aan het werk.”

(Wieland De Hoon) - Meer info: Coachenzonderblabla.be

19 maart 2020
Anderen bekeken ook