Bedrijfswagen
Vorige

1 van 115

Volgende

Een auto-ongeval, maar geen woonwerkverkeer. Betaalt je baas toch de schade?

23 juli 2010
Ik heb tijdens het werk een auto-ongeval gehad. Het was geen woonwerkverkeer. Betaalt het bedrijf de schade?
auto-ongeval

Wanneer je een ongeval overkomt tijdens en door het feit van de uitvoering van je arbeidsovereenkomst, wordt dit ongeval als een arbeidsongeval aangemerkt. De arbeidsongevallenverzekering van je werkgever zal dan in principe de financiële schade vergoeden die volgt uit je eventuele arbeidsongeschiktheid (inkomensverlies en kosten van geneeskundige verzorging).

Materiële schade

De arbeidsongevallenverzekering vergoedt echter geen materiële schade aan je wagen. Die schade zal je in eerste instantie moeten trachten te verhalen op de partij die hiervoor burgerrechtelijk aansprakelijk is. De autoverzekering van de aansprakelijke partij zal dan de herstelkosten aan je wagen vergoeden.

Het is ook mogelijk dat er geen derde betrokken is bij het ongeval en je eigen autoverzekering de schade niet of niet volledig vergoedt. Mogelijks wordt de schade niet volledig vergoed ook al komt de autoverzekering van een aansprakelijke partij tussen. In dat geval kan je volgens schaarse rechtspraak bij je werkgever aankloppen om deze materiële schade te vergoeden maar dan enkel wanneer je zelf geen schuld hebt aan de veroorzaakte schade. Indien je werkgever een verzekering heeft afgesloten om de materiële schade van zijn werknemers te dekken, is hij bovendien verplicht het vrijgesteld bedrag (de franchise) te vergoeden.

Zelf in de fout?

Indien je het ongeval echter zelf hebt veroorzaakt, ben je ook zelf verantwoordelijk voor de schade. Je zou dan je werkgever enkel kunnen verplichten om (gedeeltelijk) tussen te komen in de kosten als blijkt dat hij medeverantwoordelijk is voor het ongeval. Je moet dan een fout van de werkgever aantonen die bijgedragen heeft tot het ongeval, bijvoorbeeld wanneer de werknemer onder een zware werkdruk gebukt gaat.

(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian).    

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook