Jaarlijkse vakantie Vorige

1 van 152

Volgende

Collectief verlof of 'permanentie' tijdens de vakantiemaanden?

In de zomer moet er iemand 'permanentie' houden op kantoor. Maar eigenlijk is hier niets te doen. Kunnen we niet beter sluiten?

8 juli 2009

Delen

Collectief verlof of permanentie?

In veel bedrijven is het tijdens de vakantieperiode rustiger. Er wordt op verschillende manieren mee omgesprongen. Sommige bedrijven sluiten collectief (meestal in de periode van het bouwverlof), anderen vragen van hun medewerkers om het grootste deel van hun verlof op te nemen tijdens deze periode.

Gegarandeerde permanentie

Er is waarschijnlijk een goede reden waarom er toch permanentie moet worden voorzien, bijvoorbeeld bereikbaarheid voor klanten. Het is dan ook belangrijk om dit te garanderen (bijvoorbeeld telefonische permanentie) en hen op de hoogte te brengen van eventueel collectief verlof. Indien er niet veel normale activiteit is tijdens de zomer- en vakantieperiode, kan deze tijd misschien aangewend worden om bepaalde zaken, die normaal wat blijven liggen, op orde te zetten tijdens deze periode.

Het kan dan ook zinvol zijn met je baas en je collega’s hierover te overleggen en het in te calculeren bij de werkorganisatie tijdens de periode voorafgaand aan de zomertijd. Hou er ook rekening mee dat het niet voor iedereen evident is om collectief verlof te nemen, bijvoorbeeld om de kinderen op te vangen tijdens de vakantieperiode. In groep bespreken en tot een consensus komen is dus aangewezen.

(Ilse Claes is arbeidspsychologe en business group talent manager bij Tessenderlo Group).        

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?