Het loon van...
Vorige

1 van 871

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet en verdient een schadebeheerder?

Dit zijn de 10 best betaalde sportvrouwen

10 best betaalde sportvrouwen
Sporten is niet alleen gezond, het kan je met wat geluk ook stinkend rijk maken. Dit zijn volgens het zakentijdschrift Forbes momenteel de 10 best betaalde sportvrouwen. Spoiler alert: een balsport beoefenen kan wel eens helpen…

Rich, famous and sporty

Iemand moet de best betaalde werknemer of freelancer zijn en dat is in de sport niet anders. De Forbes ranglijst met de best betaalde sportvrouwen geeft ons ook dit jaar verhelderende inzichten in de wereld van the rich, the famous and the sporty ones.

Opvallende vaststellingen: een succesvolle tenniscarrière kan behoorlijk lucratief zijn én vooral sponsors zorgen voor de grote cashflow.

Ter info: het totaalbedrag per sportvrouw omvat alle inkomsten van het jaar 2022 en is de som van het verdiende loon, de eventuele bonussen, het prijzengeld en alle inkomsten die via sponsorcontracten werden binnengehaald (bv. optredens, licentie, merchandising, …). Met makelaarskosten of belastingen werd bij deze berekening geen rekening gehouden.

Extra: De 10 best betaalde actrices ter wereld

De top 10

Naomi Osaka

1. Naomi Osaka (Japan) – TENNIS – 51,1 miljoen dollar

Deze topspeelster werd 25 jaar geleden geboren in Japan uit een Amerikaans-Haïtiaanse vader en een Japanse moeder. Hoewel ze al van jongs af aan Japan vertegenwoordigt, woont en traint ze wel degelijk in de Verenigde Staten. Haar succesvolle tenniscarrière heeft haar zeker geen windeieren gelegd: met 51,1 miljoen dollar is ze momenteel de best betaalde sportvrouw ter wereld.

Vooral de sponsorgelden maken indruk: 50 miljoen dollar bovenop het verdiende prijzengeld van 1,1 miljoen dollar. Bekende sponsors: Nike, Yonex, MasterCard, Louis Vuitton, Levi’s, Tag Heuer en Panasonic. Daarnaast blijft ze bezig als onderneemster met o.a. een huidverzorgingslijn, een productiebedrijf en als investeerder in een pickleball-team.

Oh ja, wie ervan droomt om eens met de nummer 1 te sparren op het tennisveld, wees gewaarschuwd: haar speelstijl is redelijk agressief en haar opslag is fenomenaal hard (tot 200 km/uur).

Serena Williams

2. Serena Williams (VS) – TENNIS – 41,3 miljoen dollar

Noem haar vooral geen oudje, hoewel ze met haar 41 jaar duidelijk een van de oudere sportvrouwen is in deze lijst. De jarenlange trainingen met haar vader als coach hebben haar heel wat succes en FIRE avant la lettre opgeleverd. Of ze nu wel of niet gaat stoppen met tennissen is de vraag van 1 miljoen.

Hoewel ze eerder al had aangekondigd om na de US Open vorig jaar te stoppen, blijft het onduidelijk of ze nu écht gestopt is of niet. Niet dat ze om inkomsten verlegen zit: lucratieve sponsorcontracten (41 miljoen dollar) en goedbetaalde bijverdiensten als investeerder, onderneemster en actrice zorgen voor een mooie tweede plaats in de ranglijst.

CHECK: Welke 5 soorten rijke mensen zijn er?
Eileen Gu

3. Eileen Gu (China) – FREESTYLE SKI – 20,1 miljoen dollar

Met een Amerikaanse vader en een Chinese moeder is de amper 19-jarige Eileen Gu een rijzende ster in het skiwereldje. En het gaat snel: sinds haar overwinningen tijdens de Olympische Spelen in Peking (2x goud en 1x zilver) is ze incontournable.

Sponsors hebben haar coolness al ontdekt waardoor ze heel wat goedbetaalde opdrachten voor o.a. Red Bull en Louis Vuitton in de wacht kon slepen (20 miljoen dollar).

Ook de modellenwereld heeft haar ontdekt waardoor ze ongetwijfeld nog meer in de kijker zal lopen (en wat haar dan bijgevolg nog extra goedbetaalde sponsordeals zal opleveren). Ondanks haar mooie financiële status geniet ze nog volop van het studentenleven als studente aan de prestigieuze Stanford University in Californië.

Emma Raducanu

4. Emma Raducanu (VK) – TENNIS – 18,7 miljoen dollar

Deze 20-jarige tennisspeelster met een Roemeense vader en een Chinese moeder werd geboren in Toronto (Canada) en groeide op in Londen (VK). Dankzij een wildcard kon ze in 2021 voor het eerst deelnemen aan de WTA-tour. Sindsdien ging het steeds maar in stijgende lijn met een huidige 77ste plaats op de WTA wereldranglijst.

Goede sponsordeals (18 miljoen dollar) met o.a. Dior, Evian, Porsche en Vodafone zorgen voor een mooie aanvulling op het welverdiende prijzengeld.

Ook op sociale media is ze sterk aanwezig, zo heeft ze volgens een recent rapport van het databedrijf Sponsor United van alle vrouwelijke tennissers de hoogste gemiddelde betrokkenheid per post. Niet alleen interessant voor de vele volgers maar ook voor marketeers en potentiële nieuwe sponsors.

Iga Swiatek

5. Iga Swiatek (Polen) – TENNIS – 14,9 miljoen dollar

Sinds 2016 timmert dit 21-jarige Pools tennistalent aan de weg en dat levert haar goed geld op. Zo won ze in 2022 zowel de French Open als de US Open waardoor ze momenteel op nummer 1 staat in de WTA wereldranglijst.

Net als freestyle skiester Eileen Gu heeft ook zij een lucratief modellencontract afgesloten met modellenbureau IMG. De goedbetaalde sponsordeals (5 miljoen dollar) met o.a. Asics, Rolex, Toyota Lexus en Red Bull zorgen voor wat extra money in the pocket.

Ontdek: De 20 ultieme tips om rijk te worden
Venus Williams

6. Venus Williams (VS) – TENNIS – 12,1 miljoen dollar

Ondanks de weinige toernooien in 2022 (slechts 4) - die ze dan ook nog eens verloor - heeft ze vorig jaar toch nog een aardige cent verdiend. Reden: de vele tennissponsors (12 miljoen dollar) en de rijkelijk betaalde schnabbels als keynote speaker.

Daarnaast is ze ook nog een succesvol onderneemster met o.a. haar residentieel ontwerpbureau V Starr, het kledingmerk EleVen en het plantaardig eiwitbedrijf Happy Viking: redenen genoeg dus om aan te nemen dat ze financieel succesvol is.

Coco Gauff

7. Coco Gauff (VS) – TENNIS – 11,1 miljoen dollar

Van dit jonge tennisfenomeen (18 jaar) gaan we in de toekomst nog veel horen. Vorig jaar won ze bijna de French Open maar uitstel is geen afstel: kenners geloven dat het maar een kwestie van tijd is vooraleer ze effectief een Grand Slam wint. Ondertussen werd ze al opgemerkt door sponsors (8 miljoen dollar) zoals New Balace die graag met haar in zee gaan.

Het tennisverhaal ten huize Gauff is dan ook een familieverhaal: vader Corey is coach en moeder Candi gaf haar thuisonderwijs zodat ze zich maximaal kon concentreren op haar tenniscarrière. Als je de cijfers bekijkt: mission accomplished.

Simone Biles

8. Simone Biles (VS) - GYMNASTIEK – 10 miljoen dollar

Hoewel er in 2022 geen Olympische Spelen waren, was turnster Simone Biles toch de best betaalde olympische atlete van het jaar. De reden valt niet ver te zoeken: goede sponsordeals (10 miljoen dollar), reclamewerk (o.a. een rol in een Super Bowl commercial) en de winstgevende samenwerking met kledingmerk Athleta zorgden ook vorig jaar voor een mooi en stabiel inkomen.

Jessica Pegula

9. Jessica Pegula (VS) – TENNIS – 7,6 miljoen dollar

Als dochter van de Amerikaanse miljardair Terry Pegula hoeft ze vast geen podcast of webinar te volgen om te weten hoe je goed geld kunt verdienen. Zo heeft ze naast een succesvolle tenniscarrière (nummer 3 op de WTA wereldranglijst) ook nog eens een geslaagde business als eigenaar van huidverzorgingslijn Ready 24.

Sponsordeals (4 miljoen dollar) met o.a. Adidas, Yonex en Ready Nutrition maken het financiële plaatje compleet.

Minjee Lee

10. Minjee Lee (Australië) - GOLF – 7,3 miljoen dollar

Jawel, er bestaan nog andere balsporten die financieel minstens even interessant zijn als tennis. Zo is de Australische Minjee Lee de best verdienende golfster van het moment.

Met het totale prijzengeld, de bonus en de inkomsten uit sponsorcontracten (o.a. Aon, Hana Bank, WAAC, …) heeft ze uitzicht op zo’n 7,3 miljoen dollar op haar bankrekening. Hierdoor kan ze niet alleen het balletje maar ook het geld makkelijk laten rollen.

Lees ook: De 20 best betaalde jobs ter wereld

(fd)

22 maart 2023
Anderen bekeken ook