Loonindexering
Vorige

1 van 32

Volgende

De indexering van mijn loon = een beloofde loonsverhoging. Mag dat?

De koopkracht van werknemers neemt af wanneer het bedrag van het loon hetzelfde blijft terwijl de consumptiegoederen duurder worden. Om dat koopkrachtverlies in te dijken, voorzien de meeste sectoren in een koppeling van de lonen aan de evolutie van het indexcijfer der consumptieprijzen.
#

Hof van Cassatie

Je stelt je de vraag of een beloofde loonsverhoging kan worden gelijkgesteld met een verhoging van je loon als gevolg van een indexering. Het Hof van Cassatie oordeelde al in 1982 dat alles afhangt van de bedoeling of de aard van de loonsverhoging. In de mate dat een beloofde loonopslag geen uitstaans heeft met de evolutie van het indexcijfer, moet de loonopslag naast en boven de indexatie van het loon worden toegepast. Het komt dus aan de werkgever toe om de aard te bepalen van de loonsverhoging die hij toekent en te verduidelijken of het om een aanpassing aan de levensduurte gaat dan wel om een verhoging van het basisloon zelf.

De aard van de beloofde loonsverhoging zal in de meeste gevallen moeten worden afgeleid uit de concrete omstandigheden van toekenning of de begeleidende communicatie. Het feit dat de belofte werd gemaakt naar aanleiding van een positief evaluatiegesprek of promotie kan een aanwijzing zijn dat de beloofde loonsverhoging een werkelijke verhoging van de loonbasis betreft.

Concreet bedrag

Wanneer je werkgever een concreet percentage van loonsverhoging heeft gecommuniceerd dat hoger is dan dat van de indexering, kan je in elk geval minstens een bijkomende loonsverhoging bovenop de indexatie afdwingen. Het wordt daarentegen bijzonder moeilijk, zo niet onmogelijk, om een loonsverhoging naast de indexering af te dwingen wanneer je werkgever enkel ‘een’ loonsopslag beloofde zonder een concreet percentage of bedrag te noemen. De belofte is dan onvoldoende bepaald om juridisch afdwingbaar te zijn.

Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian. 

11 januari 2012
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook