Ongewenst gedrag
Vorige

1 van 236

Volgende

De 20 minuten-regel tegen stress en ... overgewicht!

craving voor chocolade
Je werk kan soms de meest heftige emoties opwekken. Blinde paniek als je een deadline vergeten bent of woede om een onaardige en vooral onterechte e-mail. Herkenbaar? Dan is de 20 minuten-regel dé oplossing. Leuk meegenomen: het helpt je ook om minder te snoepen!

Je kent het gevoel ongetwijfeld: de frustratie als een collega je voor de honderdste keer op een dag komt vragen waar de dossiers ook alweer liggen, de woede die opborrelt als je een onvriendelijke e-mail leest of de blinde paniek die je voelt als je dacht dat die ene deadline nog veraf was, of erger: al gepasseerd is.

Heftige emoties

Heftige emoties zijn part of the job, maar gelukkig bestaat er een simpel trucje om die gevoelens onder controle te houden, namelijk de 20 minuten-regel. Het principe is simpel: als je de woede, de blinde paniek of de frustratie voelt aankomen, wacht dan twintig minuten voor je aan die gevoelens toegeeft.

Waarom? Omdat die emoties meestal snel afvlakken. Het is verleidelijk om je collega onmiddellijk een uitbrander te geven of een mailtje in hoofdletters en vol uitroeptekens terug te sturen, maar wat is het nut? Gelukkig word je er sowieso niet van.

Kleine goestinkjes

Als je de 20 minuten-regel onder de knie hebt, kun je die ook perfect toepassen op andere vlakken in je leven. Denk maar aan je gezondheid. Heb je vaak last van cravings? Je weet wel, plotselinge “goestinkjes” in alles wat ongezond is. Borrelnootjes, snoepjes, chips, chocolade, een ijsje. Het is moeilijk om niet meteen naar zo’n snack te grijpen, tenzij je de regel toepast.

Wat veel mensen niet beseffen, is dat die ongelofelijk dringende behoefte die voelt alsof die nú ingewilligd moet worden, meestal binnen de twintig minuten spontaan wegebt. Als je je zinnen verzet door iets anders te doen, is de kans groot dat je al snel vergeten bent dat je net nog zo’n zin had in iets lekkers. Dat wordt ‘riding the wave’ genoemd: een craving die aanzwelt en als een golf weer verdwijnt. De 20 minuten-regel is dus niet alleen perfect om de stress de baas te blijven, maar ook je gewicht. Als dat geen win-win is!

(dt/em) - Bron: ad.nl

27 oktober 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook