Bedrijfswagen Vorige

1 van 111

Volgende

De 10 populairste extralegale voordelen

Naast zijn of haar loon, dat in ons land gemiddeld 3.329 euro bruto bedraagt, kan een werknemer in België ook nog rekenen op gemiddeld 4,6 extralegale voordelen. Dat is meer dan ooit tevoren. Wij sommen de tien belangrijkste op. En dit op basis van de Jobat Loonwijzer 2018, een onderzoek bij bijna 20.000 werkende Belgen.

9 oktober 2018

Delen

gsm

1. Maaltijdcheques

De maaltijdcheque is in ons land het populairste extralegale voordeel. 73 procent van de werkende Belgen kan hier op rekenen. Al wordt het breed geïnterpreteerd, want ook maaltijdvergoedingen en het aanbod van een bedrijfsrestaurant met verlaagde prijzen vallen hieronder.

2. Hospitalisatieverzekering

Een ruime meerderheid van de werknemers (58 procent) kan in ons land rekenen op een hospitalisatieverzekering. Al is het typisch voor grotere organisaties. Want bij kleine bedrijven (met minder dan 10 werknemers) heeft slechts 24 procent van de medewerkers een hospitalisatieverzekering via hun werkgever. Dat percentage stijgt bij bedrijven met meer dan 500 werknemers naar 73 procent.

3. Groepsverzekering

Een groepsverzekering via je werkgever is een manier om (onder andere) een extra pensioen op te bouwen. Bijna de helft van de werknemers krijgt dit aangeboden, bij grotere bedrijven (met meer dan 200 werknemers) is dat 59 procent.

4. Ecocheques

45 procent van de werknemers krijgt ecocheques, waarmee ze bepaalde ecologische producten en diensten kunnen kopen. Ook andere waardebonnen behoren tot deze categorie.

5. Gsm + abonnement

Stijgt een plaatsje in de lijst in vergelijking met vorig jaar. Heel populair bij verkopers en consultants: daar kan zeven op tien erover beschikken. Voor alle werknemers samen gaat het om 39 procent.

6. Laptop

Het ter beschikking stellen van een laptop van de zaak zit in de lift. Vandaag krijgt 38 procent van de werknemers er een, drie jaar geleden was dit nog maar 30 procent.

7. Terugbetaling woon-werkverkeer

Terugbetaling woon-werkverkeer (37 procent) is de enige categorie van extralegaal voordeel die terugvalt, en op een jaar tijd twee plaatsen zakt in deze lijst.

8. Mogelijkheid tot thuiswerken

De grootste stijger in deze lijst. Al gaat het in veel gevallen om een toezegging, en niet zozeer om een (financieel) voordeel. 30 procent kan vandaag thuiswerken, terwijl dat percentage drie jaar geleden nog op 21 procent lag.

9. Bedrijfswagen met tankkaart

De firmawagen blijft populair. 29 procent van de werkende Belgen beschikt over een bedrijfswagen met tankkaart, een lichte stijging ten opzichte van de 27 procent van vorig jaar.

10. Onkostenvergoeding

De onkostenvergoeding is een klassieker die ingeschakeld wordt om bepaalde kosten, eigen aan het werk, (forfaitair) te vergoeden. 24 procent van de werkende Belgen kan erop terugvallen.

En verder...

Er zijn nog andere voordelen, zoals het internetabonnement (voor 13 procent van de werknemers) of het abonnement op het openbaar vervoer (voor 16 procent van alle werknemers). Voor onderwijzend personeel is zo’n abonnement zelfs het meest gebruikte extralegaal voordeel: meer dan één op vier in de onderwijssector beschikt erover.

(wv)

thuiswerken

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?