Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 855

Volgende
Volgend artikel:

Dit zijn de 20 meest gevraagde jobs in de zorg

Daarom zijn West-Vlaamse start-ups hippe werkplekken

BrightAnalytics
“Niet iedereen wil de afstand naar Gent overbruggen.” (Olivier Seynhaeve - rechts op de foto - van BrightAnalytics, dat zich richt op real-time financiële rapportering)
Start-ups: je associeert ze met trendy koffiebars in Antwerpen of Amsterdam, uit de hand gelopen nevenprojecten aan de Gentse universiteit of gegroeid uit internationale metropolen als Brussel of Berlijn. Maar vanaf nu verbind je ze ook met West-Vlaanderen. Talent van eigen bodem timmert hier aan ambitieuze wereldverhalen. “Is er een probleem, dan stap ik gewoon recht naar de baas”, klinkt het bij de financiële start-up BrightAnalytics.

Al gehoord van BrightAnalytics in Gits? Olivier Seynhaeve is er de kapitein van een elftal dat speelt met real-time financiële rapportering in de cloud. Bruggeling Filip Verhaeghe stampte dan weer het internationaal getinte (Un)manned uit de grond. Met een dozijn collega’s ontwikkelen ze aan de rand van het historisch centrum van Brugge software componenten voor de onbemande vliegtuigen van morgen.

Stop de braindrain

“Op de as Brugge, Roeselare, Kortrijk zitten de hogescholen die het talent voortbrengen dat wij zoeken”, zegt Olivier. “Onze medewerkers hebben daar hun roots. Niet iedereen wil de afstand naar Gent overbruggen. Dat kost in de ochtendspits al gauw een uur. Een gezonde balans tussen werk en privé is belangrijk. Ja, zelfs in een start-up”, lacht hij. “We willen onze mensen niet opbranden.” Olivier wil het West-Vlaamse talent vooral in eigen gouw houden. “Stop de braindrain”, is zijn devies. “In West-Vlaanderen liggen tal van carrièremogelijkheden!”

In het pand van (Un)manned huizen lokale collega’s uit Brugge en Oostende, maar ook Gentenaars en zelfs een Luikenaar die speciaal voor de aantrekkelijke jobinhoud verhuisde naar het Venetië van het Noorden. “De voertaal is hier Engels”, verklapt Filip Verhaeghe. “We staan open voor diversiteit en hebben een mix van leeftijden op kantoor. Nu alleen nog vrouwelijke collega’s vinden. Dat is een uitdaging”, erkent hij. Filip Verhaeghe denkt niet aan een tweede kantoor in Brussel of Antwerpen, wel in Luik. “Je moet je vestigen waar je nog talent vindt.”

Standup

Een werkdag in een start-up, hoe ziet die er uit? Bij BrightAnalytics start die met een dagelijkse standup meeting van een kwartier. Zit iedereen op schema, waar loop je tegen aan, wie kan je helpen? Teamwerk op zijn best. Vergaderen? Dat doen ze nauwelijks. Managers? Zo weinig mogelijk. “Het moet vooruit gaan”, is het credo van Olivier. Afgelijnde functieomschrijvingen ontbreken. Net zoals een strakke organisatiestructuur. “Dat houdt ons wendbaar om snel te schakelen. Je moet hier kunnen omgaan met verandering.”

“De dagen zijn hier bijzonder afwisselend”, getuigen medewerkers Jonas en Ward van BrightAnalytics. “Onze taken beperken zich niet tot programmeren, ook het klantencontact hoort er bij. Of simpelweg de telefoon opnemen en een bezoeker ontvangen”, lachen ze. “Is er een probleem, dan stap ik gewoon recht naar de baas. Ja, impact heeft iedereen hier!”

Personeelsverloop?

Het cliché luidt dat West-Vlamingen geboren ondernemers zijn. Stappen de medewerkers van BrightAnalytics en (Un)manned er na een tijdje niet uit om hun eigen zaak op te richten? Peter Glibert, een medewerker van (Un)manned komt er bij staan. “Ik had vroeger een bijberoep naast mijn job. Dat heb ik opgegeven. Hier kan ik immers mijn skills en de goesting om te ondernemen volledig kwijt. Borrelt er een nieuw idee op, dan presenteer ik het onmiddellijk. Onze manier van samenwerken stimuleert die creativiteit.”

Ook bij BrightAnalytics is er nauwelijks personeelsverloop in de richting van een eigen business. “Hoewel overuren hier geen dagelijkse kost zijn, heeft niemand een 9-to-5 mentaliteit. Je ziet een product evolueren en je groeit mee. Die sterke band laat je niet zomaar los.”

Mythe of waarheid? 6 clichés over start-ups

1. Elke start-up ontstond in de garage of de keuken van de oprichter = WAARHEID

Olivier Seynhaeve startte in de woning van zijn schoonvader met 1 tafel, 3 vennoten en 1 stagiair. Filip Verhaeghe maakte gebruik van een tijdelijk pand in Brugge, dat hij maand per maand huurde.

2. In een start-up zetten de stagiairs de vuilnisbakken buiten en zetten ze de koffie = MYTHE

Bij BrightAnalytics staat iedere collega beurtelings in voor de afwas in de vaatwasser te plaatsen en zelfs voor het wekelijkse bezoek aan de supermarkt om frisdrank in te slaan.

3. In een start-up mag je een bermuda dragen = WAARHEID

Tenminste op warme zomerdagen. En als er geen klantenbezoek gepland is. Meestal bestaat de dresscode uit een comfortabele jeans en modieus T-shirt.

4. In de kantine staat een tafelvoetbalspel = WAARHEID

De evidentie zelve bij (Un)manned. Bij BrightAnalytics staat zelfs een pool- en tafeltennistafel. Goed voor de creativiteit en de teamgeest.

5. Succesvolle start-ups zijn gegeerde overnamebruiden voor grote bedrijven. En voor je het weet, maak je als medewerker deel uit van een multinational = MYTHE

“Misschien is het op een dag tijd om te verkopen. Maar dat is niet onze eerste betrachting”, mijmert Olivier. “Alleen als het moet om te groeien”, vult Filip aan.

6. De meerderheid van de start-ups faalt, slechts een minderheid houdt stand en groeit door = WAARHEID

“Wij proberen niet afhankelijk te zijn van een externe financier”, legt Olivier uit. Eigen spaarcenten in de onderneming doet je ietwat behoedzamer omspringen met risico’s tegenover start-ups met extern kapitaal.” “Blijf vooral groots dromen en doen”, is het devies van Filip. “Wij willen onze software in elk vliegtuig ter wereld. Die gezamenlijke ambitie is onze drive!”

(gv) 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook