Beroepenfiches
Vorige

1 van 166

Volgende

Beveiliging: een verrassend grote jobvariatie

Werkbezoek van Trigion bij Mobiliteitsbedrijf Gent: parkeerwachten zijn ook bewakingsagenten.
Stage lopen bij een beveiligingsondernemer mag niet, in Nederland kan het al jaren. Om sector en overheid te sensibiliseren, zetten Onderwijscentrum Gent (Stad Gent), IVV Sint-Vincentius Gent, Lyceum Gent en private beveiligingsfirma’s Securitas, SERIS Security en Trigion het pilootproject ‘Bewaking op de werkvloer’ op. Een beroepskans vol adrenaline voor het BSO, zo bleek uit een Jobat-groepsgesprek.

Binnen het studiegebied Maatschappelijke Veiligheid vinden we de studierichting ‘Veiligheidsberoepen’ (enkel BSO). Zevendejaars van die studierichting aan het IVV Sint-Vincentius Gent en Lyceum Gent kunnen naast hun diploma dit jaar ook een Bewakingsattest behalen. Daarmee kunnen ze in de sector meteen aan de slag, omdat ze er een jaar lang intensief mee kennismaakten.

“De scholen zijn vragende partij voor echte stages”, zegt Maaike Merens (Onderwijscentrum Gent). “En ook de bewakingssector ziet in dat je kandidaat-medewerkers beter al vanop de schoolbanken begeleidt naar een job.”

Breed werkterrein

De 70 BSO-leerlingen besteden binnen het vak WerkPlekLeren wekelijks vier lesuren aan ‘Bewaking op de werkvloer’. Elke klas krijgt tijdens het schooljaar twee werkpleklerende bezoeken. Gastsprekers (gevangenis, het forensisch psychiatrisch centrum, Securail, politie, douane, defensie, brandweer, …) lichten de job toe. In oktober maakte een klas kennis met het beroep van parkeerwachter, een andere klas bezocht Volvo Trucks en nog een andere Volvo Cars waar ook safetytaken zoals brandwacht tot het takenpakket van bewakingsagenten behoren. En er trokken ook leerlingen naar Eastman voor een werkbezoek rond beveiliging van een bedrijfsterrein.

Een van de klasopdrachten na zo’n bezoek is zelf een bewakingsplan opstellen. Magaly De Bruyne, recruiter bij Trigion: “In maart nemen we de klassen mee naar een van onze havenklanten in Antwerpen.” Veel mogelijke sites en bewakings- en beveiligingsopdrachten dus.

Veel afwisseling

De beroepsmogelijkheden die Securitas, SERIS Security en Trigion de leerlingen bieden zijn talrijk, want bewaking is een erg breed werkveld. Bilal en Joke volgen het 7e jaar BSO Maatschappelijke Veiligheid en Bewaking op de werkvloer. “Bij Volvo Cars viel het me op hoe ruim de taken zijn en hoe groot de verantwoordelijkheid”, zegt Joke. “Stage lopen zou nog spannender zijn, maar deze inkijk was al heel interessant. Zelf wil ik graag in het uitgaansmilieu aan de slag, festivals bewaken en zo. Maar dit ook afwisselen met iets rustigers.”

Bilal: “Hoe reageer je als parkeerwacht wanneer je een autobestuurder een boete geeft en die net naar zijn auto komt? Boeiend. Van de verschillende doorgroeimogelijkheden had ik echt geen idee. Ik zou graag security gaan doen en dan liefst op de luchthaven. Veel menselijk contact en variatie.”

“Als de leerlingen het weten tegen de jobweek van maart-april, zit het goed”, lacht leerkracht veiligheidsberoepen GO! Lyceum Jonas Van Weerst. “De werkzekerheid is groot”, beaamt zijn collega Tim Vercammen (GO! Lyceum). “In principe heb je de dag nadat je afstudeert al werk.”

Stages gewenst

“Voor de scholen is het nuttig dat de leerlingen rechtstreeks een beeld per site en werkplek krijgen”, zegt Efien Ledure (IVV – St Vincentius). “De sector krijgt meer kandidaten met een eerste ervaring”, vult Maaike Merens aan. “Goed voorbereide jongeren betekent minder teleurstelling op de werkvloer.”

Maar kómen er dan stages in de sector? “Aan stages organiseren valt op veiligheidsvlak altijd een mouw te passen”, zegt Winok Vandewalle (Securitas – Operationeel verantwoordelijke Haven Gent). “Dat zien de bedrijven zelf in”. En stages horen gewoon bij een BSO-opleiding. Joke volgde deeltijds leren in een woonzorgcentrum, Bilal deed vorig jaar Kantoor. “Ik had elke week stage, ik vind dat belangrijk in een opleiding. Zo merk je zelf welke omgeving jou het best past”, vertelt hij. “Ik was altijd al geïnteresseerd in bewaking en politie. Nu ik de lessen volg, zie ik de mogelijkheden.” Exact wat een recruiter vraagt. Welke werkbezoeken deed je al, wat heb je onthouden, wat zie je jezelf doen en wat niet? De verschillen tussen de bewakingsjobs zijn groot, net als de mogelijkheden om snel van job te switchen.

Digitale tools

“Safety en Security worden bij ons sterk ondersteund door technologie”, zegt Seppe Seynaeve (SERIS Security – site security coördinator Volvo Trucks Gent). “Het aantal tools dat een bewakingsagent gebruikt is niet te onderschatten.”

Als de wetgeving mee wil, komen er ook voor bewakingsopdrachten drones aan. “Een job in de bewakingssector omvat heel wat meer dan ‘bewaking’”, zegt Magaly De Bruyne (Trigion). “Denk aan administratie, talenkennis, tact en diplomatisch kunnen omgaan met uiteenlopende situaties. Door de optelsom van die competenties moeten bewakingssector, politie en defensie rekruteren uit dezelfde kleine kandidatenvijver. Gemotiveerde studenten die afstuderen, hebben met andere woorden zicht op werkzekerheid. Onze parkeerwachten met wat meer maturiteit zetten vaak zelf de stap naar de politie. Het is een prima voorbereiding.”

En de fysieke proeven: Kamp Waes? “Nee, voor bewaking is er alleen een medische check-up, geen fysieke proeven zoals bij de politie. Maar ben je sportief, dan kies je voor een fysieke bewakingsjob. “We hebben zes uur LO op school: zwemmen, lopen, klimmen, ... Ik ben nu meer gemotiveerd om te sporten”, zegt Joke. “Vooral lopen doe ik graag. Dat gaat zeker van pas komen.”

(Wieland De Hoon)

Bewaking op de werkvloer past binnen het project www.skillsnavigator.eu, rond arbeidsvraag en -aanbod in de Vlaams-Nederlandse grensregio. Stad Gent zet ook via andere werkgeversarrangementen (binnen Skills Navigator) in op bewaking en beveiliging. Dienst Werk organiseert dit voorjaar twee “Safety first! job- en opleidingsbeurzen voor de sector, met een focus op de haven. Meer info: werk@stad.gent of 09/266.83.47.

31 januari 2020
  • Jobs voor bewaker
Anderen bekeken ook