Terug naar overzicht
Vorige

4 van 92

Volgende
Volgend artikel:

Projectleider bouw

Wat doet en verdient een bio-ingenieur?

Bio-ingenieurs zijn de bruggenbouwers tussen de natuur enerzijds, technologie anderzijds. Ze combineren hun kennis van biologie, chemie, wiskunde en ingenieurswetenschappen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor uiteenlopende maatschappelijke uitdagingen. De talloze aspecten van dit beroep, alsook het loon en de extralegale voordezelen van bio-ingenieurs ontdek je hieronder.
Het beroep van bio-ingenieur

Wat doet
een bio-ingenieur?

Een bio-ingenieur combineert wetenschap en techniek om duurzame oplossingen te creëren voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van biotechnologie, land- en tuinbouw, milieu en gezondheidszorg. Ze voeren onderzoek uit, analyseren data en ontwikkelen nieuwe producten en processen.

Bio-ingenieurs werken aan een breed scala aan projecten, van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en vaccins, over het ontwerpen van duurzame landbouwsystemen, tot het ontwikkelen van biomedische toepassingen en milieuvriendelijke oplossingen.

Concreet bestaat hun takenpakket uit:

 • Onderzoek en ontwikkeling: uitvoeren van experimenten en analyseren van data om nieuwe producten en processen te ontwikkelen.
 • Ontwerp en engineering: ontwerpen van bioprocessen, apparatuur en systemen.
 • Kwaliteitscontrole: toezicht houden op de kwaliteit van biomedische producten en levensmiddelen.
 • Projectmanagement: leiding geven aan bio-ingenieursprojecten.
Op zoek naar een nieuwe uitdaging als bio-ingenieur? Consulteer de openstaande vacatures en... go for happy!
#

Wat moet een bio-ingenieur
gestudeerd hebben?

Om bio-ingenieur te worden, moet je een academische opleiding in bio-ingenieurswetenschappen volgen aan een universiteit in België. Deze masteropleiding duurt meestal vijf jaar en omvat een sterke basis in wiskunde, natuurwetenschappen, techniek, biologie, chemie, fysica, biochemie, microbiologie, genetica, bioprocessen, milieutechnologie en landbouw- & voedingstechnologie.

Er zijn verschillende specialisaties mogelijk binnen deze opleidingen, waaronder biotechnologie, milieu- en landbouwingenieur. Je kunt ook kiezen om verder te studeren voor een doctoraat in de bio-ingenieurswetenschappen. Dit kan je de mogelijkheid geven om je te specialiseren in een bepaald onderzoeksgebied en een carrière uit te bouwen in de wetenschap.

illustration-books

Hoe word je
een bio-ingenieur?

Na het afronden van de opleiding tot bio-ingenieur kunnen afgestudeerden direct aan de slag in hun vakgebied, in het bedrijfsleven of bij de overheid.

Het is niet noodzakelijk om specifieke jobs vooraf te doen, hoewel een stage of studentenassistentschap tijdens de opleiding waardevolle praktijkervaring kan bieden, die je kansen op de arbeidsmarkt zeker verhogen.

Bio-ingenieurs kunnen aan de slag gaan in verschillende sectoren, waaronder de agrarische sector, biotechnologiebedrijven, onderzoeksinstellingen en de voedingsindustrie.


Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!
illustration

47 vacatures beschikbaar voor bio-ingenieur

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een bio-ingenieur hebben?

Als bio-ingenieur moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Kennis van biologie, chemie, wiskunde, fysica, biochemie, microbiologie, genetica, bioprocessen, milieutechnologie en/of landbouw- en voedingstechnologie is een must, evenals vertrouwdheid met laboratoriumtechnieken & -apparatuur en computersimulatiesoftware.
Ze moeten complexe problemen kunnen analyseren en creatieve oplossingen bedenken.
Het vermogen om technische informatie duidelijk en beknopt over te brengen aan collega's en niet-technische personen.
Bio-ingenieurs moeten projecten efficiënt plannen en uitvoeren.
Ze werken vaak in multidisciplinaire teams en moeten kunnen samenwerken met verschillende experts.
Bio-ingenieurs moeten continu streven naar innovatie en verbetering van processen en producten.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van bio-ingenieur?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een bio-ingenieur. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als bio-ingenieur verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een bio-ingenieur?

Het salaris van een bio-ingenieur varieert in België afhankelijk van ervaring, specialisatie en werkgever. Gemiddeld verdient een bio-ingenieur een bruto maandloon tussen 3.000 euro en 4.500 euro.

Met meer ervaring en specialisatie kan dit salaris oplopen. Bio-ingenieurs gespecialiseerd in milieutechnologie kunnen maandelijks tot 4.800 euro op hun loonbrief zien verschijnen. Bij bio-ingenieurs met specialisatie in biotechnologie kan dit oplopen tot 5.000 euro per maand. Het maandloon van biomedische ingenieurs kan oplopen tot 5.500 euro/maand gemiddeld.

Extra

Wat extralegale voordelen betreft ontvangen de meeste bio-ingenieurs in België maaltijdcheques, een groepsverzekering, ecocheques en een bedrijfswagen (met tankkaart of laadpas), alsook de mogelijkheid om (gedeeltelijk) thuis te werken of flexibele werkuren te hanteren.

Veel werkgevers bieden hun bio-ingenieurs ook prestatiegerelateerde bonussen aan, afhankelijk van individuele prestaties of van het bedrijf als geheel. Tenslotte krijgen bio-ingenieurs soms extra vrije dagen of ADV-dagen (arbeidsduurverkorting) aangeboden, naast de diverse opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden die vaak op het programma staan.

Krijg jij alles waar je recht op hebt? Vergelijk je loon en extralegale voordelen via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een bio-ingenieur
3.800 /maand
Minimum €3.000
Maximum €5.500
Mogelijke extralegale voordelen:
 • Maaltijdcheques
 • Ecocheques
 • Groepsverzekering
 • Bedrijfswagen
 • Tankkaart / laadpas
 • Thuiswerk
 • Flexibele werkuren
 • Bonus/commissie