Ongewenst gedrag Vorige

1 van 241

Volgende

Bedrijfsspionage kost 45 miljard dollar

De duizend grootste bedrijven van de wereld verliezen volgens PricewaterhouseCoopers jaarlijks 45 miljard dollar als gevolg van informatiediefstal. Daarmee treedt bedrijfsspionage definitief toe tot de big business.

9 augustus 2019

Delen

Bedrijfsspionage

Een Duits onderzoek uit 2006 concludeerde eerder al dat bedrijfsspionage het land jaarlijks 50.000 banen en 10 tot 50 miljard euro schade oplevert. Maar volgens Gert Hoffmann van Hoffmann Bedrijfsrecherche zijn de zaken die de publiciteit halen slechts het topje van de ijsberg. Hoffmann stelt dat bedrijfsspionage vooral na de val van de Berlijnse Muur een hoge vlucht nam. “Na het afnemen van de militaire spanning kwamen de veiligheidsdiensten zonder vijand te zitten. Er was een groot overschot aan inlichtingenmensen. De militaire machtsstrijd veranderde in een economische machtsstrijd.”

Hoffmann vindt dat bedrijven vaak onvoorzichtig en naïef met informatiediefstal omspringen. “Sommige bedrijven benaderen bijvoorbeeld technici van de concurrentie via headhunters, zogenaamd met het aanbod van een beter betaalde functie. Tijdens het sollicitatiegesprek kan gevraagd worden hoe bepaalde producten bij zijn oude werkgever worden gemaakt.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?