Vorige

1 van 711

Volgende
Volgend artikel:

Mooi toekomstperspectief én salaris voor business analysten

Bediende of ambtenaar, wie verdient het meest?

16 augustus 2019
Uit statistieken van de FOD Economie (2017) blijkt dat de Belg gemiddeld 3.414 euro bruto per maand verdient. Lange tijd gold ook dat je beter ambtenaar kon worden omwille van de werkzekerheid en het mooie pensioen. Maar verdient een ambtenaar ook meer dan een bediende in de privésector?

Uit het overzicht van de lonen in België blijkt dat de helft van de werknemers minder dan 2.976 euro per maand verdient. Dit is toch een stuk lager ligt dan het gemiddelde bruto maandloon (3.414 euro). Bediende

Jobat.be maakte een simulatie voor twee verschillende situaties:

1. Een gehuwde bediende van 45 jaar zonder hoger diploma en met 20 jaar anciënniteit in de privésector: Brutoloon: 2.258 euro.

2. Een gehuwde bediende van 45 jaar met een diploma hoger onderwijs/bachelor en met 20 jaar anciënniteit in de privésector: Brutoloon: 2.514 euro.

Ambtenaar

Wanneer je als ambtenaar bij de overheid werkt, wordt je loon bepaald op basis van weddeschalen die afhangen van de graad (niveaus B, C en D) of de klasse (niveau A).

- Niveau D: je hebt een diploma lager middelbaar

- Niveau C: je hebt een diploma hoger middelbaar

- Niveau B: je hebt een diploma hoger onderwijs (bachelor)

- Klasse A: je hebt een universitair diploma (master)

Sommige overheidsdiensten hebben ook speciale overheidsschalen voor hun bijzondere graden. Je wedde stijgt ook naargelang je aantal dienstjaren; Daarnaast kunnen ook je leeftijd en je ervaring in de privésector een invloed hebben op je loon.

Als je in dienst was vóór 31 december 2013 behoud je de weddeschaal die je tot dan had. Toto 2016 heb je recht op de tussentijdse verhogingen die verbonden zijn aan je weddeschaal. Vanaf 2017 worden de verhogingen vervangen door forfaitaire jaarlijkse bedragen.

Jobat.be maakte via de salarissimulator van de federale overheid een gelijkaardige simulatie** voor twee situaties.

Een voltijds tewerkgestelde (gehuwde) ambtenaar – functie administratief bediende - met een diploma hoger secundair onderwijs en 20 jaar anciënniteit bij de overheid:

Brutowedde: 2.546 euro

Bruto vakantiegeld: 2.343 euro

Bruto eindejaartoelage: 1.660 euro

Een voltijds tewerkgestelde (gehuwde) ambtenaar – functie administratief bediende – met een diploma hoger onderwijs/bachelor en 20 jaar ervaring bij de overheid:

Brutowedde: 3.035 euro

Bruto vakantiegeld: 2.792 euro

Bruto eindejaartoelage: 1.841 euro

Conclusie?

De overheid blijkt dus een royalere werkgever. Toch werkt de overgrote meerderheid van de Belgen nog in de privésector. De overheid heeft niet bepaald het imago van een ‘hippe’ werkgever. Maar de crisis deed wel meer mensen solliciteren bij de overheid. In 2014 solliciteerden 172.420 mensen – een recordgetal – bij de overheidsdiensten.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Of zoek in 16104 andere jobs