Vorige

1 van 553

Volgende
Volgend artikel:

Wat vindt de jobkandidaat belangrijk in post-Covid-19?

8 tips om niet al te willen aftellen naar je pensioen

17 maart 2017
Wat maakt dat mensen werk soms ervaren als iets dat ze liefst zo snel mogelijk achter zich willen laten? Of omgekeerd - en ongetwijfeld een betere vraag- wat kan ervoor zorgen dat mensen zich goed en gelukkig voelen op het werk? Als we het antwoord op die vraag vinden, is aftellen naar je pensioen niet meer nodig.

“Ik had in 2016 het geluk om 9 dagen met een expeditieschip mee te varen op de Atlantische oceaan, in het gezelschap van een 100-tal gepassioneerde natuurliefhebbers. Bij gesprekken met de medereizigers bleek niet zelden dat de overgrote meerderheid van de 50+-ers het liefst van al ‘zo vlug mogelijk met pensioen wilde gaan, liever nog vandaag dan morgen’, vertelt loopbaanbegeleider Catherine Ruys . Ze helpt mensen om hun professionele droom waar te maken. Levenskwaliteit is dan ook een actueel thema dat vandaag wordt opgepikt door beleidsmakers, overheden en werkgevers in het kader van welzijn op het werk, werkbaar werk en langer werken. Maar je kan ook focussen op levenskwaliteit die je voor jezelf kan maken...

Zelf in de hand

“Het absoluut goede nieuws is dat we sommige van de bouwstenen die kwaliteit in ons leven brengen, zelf in handen kunnen nemen”, aldus loopbaanbegeleider Catherine Ruys.

Levenskwaliteit heeft verschillende componenten. Je kan zelf op die uiteenlopende domeinen verbetering aanbrengen in je leven. Onderstaand model is het resultaat van wetenschappelijk onderbouwd onderzoek. Loopbaanbegeleider Catherine Ruys: “Elke bouwsteen heb ik bekeken vanuit het perspectief arbeid en vervolgens aangevuld met enkele vragen die je op weg kunnen zetten om je levenskwaliteit te verbeteren. Zodat ook jij je gelukkig(er) kan voelen met het werk dat je doet en het leven dat je leidt.”

8 tips om niet al te willen aftellen naar je pensioen

Kies er 3 vragen uit die jou prikkelen, en gun jezelf de tijd om ermee aan de slag te gaan.

1. Welbevinden

 • Materieel
  Heb ik werk dat me voldoende inkomen geeft om te voorzien in onderdak en de dagelijkse uitgaven? Is mijn uitgavenpatroon voldoende aangepast aan mijn inkomen? Kan ik onverwachte uitgaven aan zonder dat ik daarover moet piekeren? Spaar ik niet te veel? Is mijn verloning correct en markconform?
 • Fysiek
  Geeft mijn werk me de gelegenheid om na periodes van hard en veel werk, ook herstelmomenten in te lassen? Neem ik maatregelen om de gezondheidsrisico’s eigen aan mijn werk (vb nachtarbeid of ploegenstelsel) op te vangen? Hou ik me consequent aan de veiligheidsvoorschriften? Zijn er mogelijkheden binnen of buiten het werk om meer te bewegen? Om gezonder en regelmatiger te eten?
 • Emotioneel
  Heb ik voldoende zelfvertrouwen in het feit dat ik mijn job aankan? Kan ik de eisen van het werk voldoende relativeren en in de juiste context zien? Is er voldoende ‘willen’ in mijn job of gaat het vooral over ‘moeten’? Sta ik stil bij mijn eigen functioneren en trek ik daar lessen uit? Is er voldoende uitdaging in mijn job? Ken ik mijn sterke punten en weet ik waar en hoe ik wil groeien in de job? Sluiten de waarden van mijn werkgever voldoende aan bij mijn eigen waarden?

2. Sociale Participatie

 • Rechten
  Is er voldoende rechtszekerheid in mijn arbeidsstatuut? Heb ik toegang tot informatie hieromtrent? Voel ik me respectvol en rechtvaardig behandeld?
 • Sociale betrokkenheid
  Hou ik naast mijn werk voldoende tijd en energie over voor het gezin? Voor het onderhouden van vriendschappen? Voor een hobby of een sociaal engagement?
 • Interpersoonlijke relaties
  “Als je maar op één bouwsteen wil werken, doe het dan op het vlak van de interpersoonlijke relaties. Het is de bouwsteen die de meest duurzame effecten teweegbrengt”, weet loopbaanbegeleider Catherine Ruys.
  Verlopen de interacties met klanten, collega’s, leidinggevenden op een aangename en vriendelijke manier? Krijg ik feedback over mijn prestaties? Kan en durf ik conflicten of wrijvingen uit te praten? Is er voldoende communicatie op mijn werkplek? Voel ik me gewaardeerd omwille van het werk dat ik doe? Kan ik zelf waardering tonen aan mijn collega’s en leidinggevenden? Kan ik ergens terecht wanneer ik steun of hulp nodig heb in het werk?

3. Onafhankelijkheid

 • zelfbepaling
  Sta ik voldoende stil bij mijn professionele doelen en doe ik genoeg wat ik écht wil? Sluit mijn job aan bij mijn talenten? Kan ik mijn beperkingen accepteren? Kan ik oplossingen bedenken om het werk beter te laten verlopen? Heb ik het gevoel zelf aan het stuur te staan van mijn loopbaan? Weet ik wat me-time is en maak ik daar gebruik van? Kan en durf ik nee zeggen? Geniet ik wel voldoende van een succes?
 • Persoonlijke ontwikkeling
  Hoe lang is het geleden dat ik iets nieuws gedaan of geleerd heb? Zijn er momenten van uitdaging waarbij ik professioneel uit mijn comfortzone moet gaan? Ga ik pro-actief om met problemen? Speel ik in op trends en evoluties in mijn vakgebied?

En jij? Hoeveel energie krijg jij van je werk? Geef een cijfer van 0 tot 10.

Kies 3 vragen die jou prikkelen uit de lijst hierboven, en gun jezelf de tijd om ermee aan de slag te gaan. Succes!

(mr) - Met dank aan Passion for work zaakvoerster Katrin Van de Water en loopbaanbegeleidster Catherine Ruys voor de tips. 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14898 andere jobs