Langer werken, de nieuwe realiteit. Maar wat met aangenamer werken?

“Een job die je graag doet zorgt voor een betere persoonlijke ontwikkeling en verhoogde 'well-being'. Kortom, een job die je graag doet, doe je beter.” (Tom Vlieghe, Business Unit Manager Acerta Consult)
Opmerkelijk feit: de helft van de baby’s die vandaag geboren worden, zullen 100 jaar oud worden. Als je zoiets zwart op wit ziet staan, kan je er niet meer omheen: met de vergrijzing in het achterhoofd zullen we allemaal ons steentje moeten bijdragen als we ons sociale systeem draaiende willen houden.
Tom Vlieghe
“Een job die je graag doet zorgt voor een betere persoonlijke ontwikkeling en verhoogde 'well-being'. Kortom, een job die je graag doet, doe je beter.” (Tom Vlieghe, Business Unit Manager Acerta Consult)

Geen ontkomen aan. Maar toch is het dikwijls makkelijker om die verantwoordelijkheid bij anderen te leggen dan er zelf mee aan de slag te gaan.

In het hele welles/nietes-spelletje tussen regering en sociale partners en het debacle over hoeveel jaar iedereen nu exact aan zijn loopbaan mag toevoegen, lopen we al meteen aan de essentie van het verhaal voorbij. De discussie is niet meer of we met z’n allen meer jaren zullen moeten kloppen, maar het is aan ons om te bepalen hoe we die jaren juist gaan invullen.

Een zeldzaam ras

Iedereen kent wel collega’s of vrienden die hun job met goesting doen, alsof ze van hun hobby hun beroep hebben kunnen maken. Die lucky few die nog niet denken aan hun pensioen, of morrelen over zoveel jaren extra zwoegen. Jammer genoeg gaat het hier over een zeldzaam ras.

Je hoort mensen vaak zeggen dat ze in een job gerold zijn. Dat ze kozen voor werkzekerheid. Dat ze nog te jong waren om te beseffen wat ze echt wilden doen en er dan maar een opportuniteit hebben uitgepikt die hen uiteindelijk toch niet echt gelukkig maakt.

Of dat hun interesses simpelweg veranderd zijn, waardoor ze nu in een rol terecht gekomen zijn die niet meer ideaal matcht met hun talenten. Toch geeft het zoveel meer energie om echt passioneel in je job te staan, en te kiezen voor een metier waarbij je capaciteiten gecultiveerd worden op basis van je interesses en talenten.

Investeren in de toekomst

Hoewel de contradictio in terminis hier smalend smalend present is, doet de overheid er goed aan doet om te investeren in de toekomst - en dat niet alleen door besparingsmaatregelen door te voeren. Het is tijd om in te zetten op menselijk kapitaal.

Eén dergelijk initiatief dat vandaag reeds bestaat is loopbaanbegeleiding.  Een aanbod waarbij mensen hun talenten in kaart worden gebracht door experts om daarna gelinkt te worden aan een realistische jobkeuze.

Als de overheid kan faciliteren dat werknemers zich op elk moment van hun carrière kunnen heroriënteren, scheppen we een flexibel klimaat dat loont voor zowel werkgever als werknemer.

Wat je graag doet, doe je beter

Het voordeel voor de werknemer is vanzelfsprekend: een job die je graag doet zorgt voor een betere persoonlijke ontwikkeling en verhoogde well-being. Kortom, een job die je graag doet, doe je beter.

Dit wordt eveneens weerspiegeld in de prestaties van de werknemer, want iemand die zijn job met hart en ziel doet is productiever, en daardoor ook lucratiever voor de organisatie. Bovendien werkt het enthousiasme van gepassioneerde werkkrachten aanstekelijk, wat op zijn beurt een positieve sfeer op de werkvloer kan creëren, en tot een hogere klanttevredenheid kan leiden.

Het zou dus een zeer sterke zet zijn van onze regering om in deze discussie ook ruimte te voorzien voor de kern van het debat: het werk zelf, en niet alleen over de duur van het werk.

(tv) - Met dank aan Acerta. 

13 mei 2015
Anderen bekeken ook