Werkplek Vorige

1 van 515

Volgende

600 werknemers worden gelijktijdig gedrild over veilig werken in fabriek

Nitto Belgium, de Japanse producent van industriële kleefbanden en dichtingsschuimen, heeft afgelopen vrijdag een hele dag de fabriek in Genk stilgelegd. De reden was dat de 600 werknemers een hele dag lang collectief werden bijgeschoold over veiligheid op het werk.

18 juli 2016

Delen

Nitto

Vrijdag 29 maart stond al maandenlang bij Nitto op de kalender als Dag van de Veiligheid. In diverse workshops rond onder meer brandveiligheid, eerste hulp bij ongevallen, gezondheid en veiligheid onderweg, werd het thema intensief uit de doeken gedaan door interne en externe experts terzake.

Algemeen directeur Stefan Maussen legt uit: “Nitto is een productiebedrijf dat in Genk meer dan 600 mensen tewerkstelt. Ieder van onze medewerkers heeft het recht om op het einde van de werkdag gezond en wel terug naar huis te keren. Onze slogan is daarom: ‘Wij zetten veiligheid op de eerste plaats’ en we menen dat. We zijn er zelfs van overtuigd dat we een ongevalvrije werkplek kunnen organiseren. Maar daarvoor moeten we eerst iedere werknemer overtuigen dat we met z’n allen verantwoordelijk zijn voor onze veiligheid. Onze Dag van de Veiligheid was daar een onderdeel van.”

Afhankelijk

Nitto Belgium volgt om de doelstellingen van ongevalvrije werkplek te bereiken, de methodologie van DuPont Sustainable Solutions. Die bestaat uit 4 fases die een bedrijf moet doorlopen. “In de reactieve fase zal een bedrijf enkel ‘reageren’ op een ongeval en de nodige maatregelen treffen om een soortgelijk ongeval te vermijden”, legt Maussen uit. “In de afhankelijke fase is er een groeiend veiligheidsbewustzijn, maar vooral omdat het wordt opgelegd vanuit hogerhand. In de onafhankelijke fase is de werknemer overtuigd van het nut van veilig handelen en in de laatste fase gaat de groep elkaar ondersteunen en veilig gedrag uitdragen zowel binnen als buiten het bedrijf.

Nitto Belgium bevindt zich vandaag in de afhankelijke fase. “Vandaar dat we naast procedures sterk inzetten op het verhogen van het individuele veiligheidsbewustzijn”, stelt de bedrijfsleider. “Zo hebben we onlangs ons veiligheidslabo in gebruik genomen, waarin onze medewerkers op een gecontroleerde manier mogen experimenteren met veiligheid. Weten wat er kan mislopen, is een volgende stap in de goede richting.”

(kme) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?