Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Wees geen olifant, design je eigen job

Ziekenhuispersoneel krijgt brandveiligheidstrainingen via app

“Het is vaak niet evident om medewerkers warm te maken voor opleidingen rond veiligheid en preventie” (Brecht Kets en Mike Ptacek ontwikkelden een reeks van games voor veiligheidsopleidingen bestemd voor ziekenhuizen.)
Play It Safe is een op games gebaseerd leerplatform over veiligheid en preventie, ontwikkeld door Greygin, een bedrijf uit Kortrijk. De doelstelling? Alle werknemers van organisaties opleiden over essentiële veiligheids- en preventieregels. Het platform kreeg zijn vuurdoop bij AZ Groeninge, nadien volgden nog zes andere ziekenhuizen.
“Het is vaak niet evident om medewerkers warm te maken voor opleidingen rond veiligheid en preventie” (Brecht Kets en Mike Ptacek ontwikkelden een reeks van games voor veiligheidsopleidingen bestemd voor ziekenhuizen.)

Brecht Kets en Mike Ptacek gaven tien jaar les aan de opleiding DAE (Digital Arts and Entertainment) in Howest in Kortrijk. In 2014 kwamen ze aan het hoofd van DAE-Studios, een spin-off van Howest. Later splitsten ze zich af en richtten hun eigen bedrijf Greygin op.

“Met Greygin ontwikkelen we een reeks van games voor (brand)veiligheidsopleidingen bestemd voor ziekenhuizen, bedrijven en scholen. De insteek is een combinatie van games en onderwijs, eigenlijk geven wij les met onze computergames. Het spel is eenvoudig: deelnemers gaan op verkenning uit, en door te puzzelen en punten te verdienen ontdekken ze telkens nieuwe oplossingen”, vertelt Brecht Kets, CEO van Greygin.

Brandtraining voor 3.000 personeelsleden

De eerste ervaringen in de ziekenhuissector deed Greygin op in AZ Groeninge, met brandtrainingen voor de 3.000 personeelsleden. Met enkele verfijningen werden een aantal kinderziektes weggewerkt en was de tijd rijp voor de oprichting van het platform ‘Play It Safe’. Greygin kan momenteel een beroep doen op vier medewerkers en de komende maanden worden nog twee nieuwe medewerkers aangeworven. “We zijn vooral op zoek naar mensen met ervaring in de niche van game development, diploma’s zijn minder belangrijk”, klinkt het.

Play It Safe is bestemd voor verschillende doelgroepen binnen een organisatie. In ziekenhuizen kunnen alle mogelijke beroepsprofielen de games spelen: dokters, verplegers, stagiaires, vrijwilligers, schoonmaak- en keukenpersoneel enzovoort. Tijdens de trainingen komen zes domeinen aan bod: brand, EHBO, ergonomie, hygiëne, algemene veiligheid en psychosociale problemen. De app is momenteel beschikbaar in drie talen – Nederlands, Frans en Engels – maar kan in principe uitgebreid worden naar andere talen.

Fun en inzicht

Voor de meeste organisaties is het niet evident om medewerkers warm te maken voor opleidingen rond veiligheid en preventie, die vaak ervaren worden als saai en langdradig. Onder meer op dat vlak wil Greygin het verschil maken. “Deelnemers moeten games ervaren als een toffe activiteit met een hoog fungehalte. Tegelijkertijd moeten ze natuurlijk wel inzicht krijgen, en dat doen we via korte gamesessies van 5 à 10 minuten. Het is bewezen dat kennisoverdracht groter is bij een korte training.”

Concreet kunnen medewerkers via een mobiele, online learning app eender wanneer en op eigen tempo het opleidingstraject doorlopen. De app speelt in op de trend van adaptief leren: het aanbod wordt aangepast aan de context waarin de werknemer tewerkgesteld is. Bovendien bestaat de mogelijkheid om te tracken wie welk onderdeel van de training heeft afgelegd.

Maatschappelijke relevantie

Brecht Kets benadrukt dat de nood aan veiligheidstrainingen bijzonder urgent is. De statistieken over arbeidsongevallen in België zijn, volgens hem, verontrustend: in 2015 vond er elk uur een zwaar arbeidsongeval plaats. Specifiek voor de bouwsector ging het in 2014 om circa 311.000 verloren werkdagen, voor de zorgsector waren dat er 295.000.

“Deze cijfers tonen aan dat het platform maatschappelijk relevant is. Vanuit ons engagement stellen wij het daarom gratis ter beschikking van middelbare scholen. We zijn ervan overtuigd dat we levens kunnen redden met onze games.”

Beste gamesopleiding ter wereld

De opleiding ‘Digital Arts and Entertainment’ aan Howest werd door The Rookies onlangs verkozen tot beste ‘Game design and development’ opleiding ter wereld.

The Rookies is een internationale competitie voor jonge creatieve designers, waarbij studenten uit verschillende disciplines projecten kunnen indienen. Het gaat om een competitie waaraan wereldwijd scholen uit 38 landen deelnemen. Elk jaar brengt de organisatie een ranking uit van de scholen waar het grootste talent kan worden gespot. Er wordt gerangschikt op verschillende criteria, tewerkstelling weegt het zwaarst door. Vorig jaar strandde Howest nog op de vijfde plaats in de categorie ‘Next gen gaming’.

(bv) 

6 december 2017
Anderen bekeken ook